Ива Митева обяви Закона за НСО за приет

Ива Митева обяви Закона за НСО за приет

Промените в закона за НСО, внесени от депутати от ИТН, начело с Ива Митева, са приети на първо гласуване. Това обяви самата председателка на Народното

Промените в закона за НСО, внесени от депутати от ИТН, начело с Ива Митева, са приети на първо гласуване. Това обяви самата председателка на Народното събрание. Решението си Митева взе след бурен скандал в пленарната зала и два Председателски съвета, на които не бе постигнато съгласие как да се процедира със законопроектите.

Предложих процедура за ново гласуване, тя не бе приета. В зала чух, че решенията от четвъртък са валидни, каза Митева и обяви закона за приет. Тя обясни, че е установено наличие на кворум 125 присъстващи и веднага след това са гласували 101 депутати.
Преди час вие твърдяхте, че процедурата не е спазена и законите не са приети. Сега твърдите точно обратното. Съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право, скочи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Можете да оспорите решението ми пред КС, обърна се Митева към нея.

Можете да промените решението трети път и ви призовавам да го направите, защото всеки следващ председател би се ползвал от вашата порочна практика, критикува Атанасова.

Колегата й Радомир Чолаков поиска двата закона да се обсъждат и гласуват отново. Истината е, че вчера в пленарната зала имаше недостатъчно депутати, за да се получи обсъждане на законопроектите по същество. Не можаха да се чуят всички гледни точки. Завърнали сме в процедурни правила, а когато се използва процедура за прокарване на решение, няма дебат по същество, както трябва, обясни юристът от ГЕРБ.

Знам, че сте добър юрист и много добре осъзнавате какво правите, но искате да угодите и под натиск на председателя на групата ви променяте мнението си, обърна се към Митева Александър Ненков от ГЕРБ. Представете си какво ще се случи, когато минем на второто гласуване на бюджета, предупреди той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0