Иван Костов прогнозира, че ГЕРБ ще изкарат пълен мандат

Политическата система се стабилизира. Очертава се пълен мандат на ГЕРБ. Няма политическа алтернатива. Или поне избирателите не я различават в ли

Политическата система се стабилизира. Очертава се пълен мандат на ГЕРБ. Няма политическа алтернатива. Или поне избирателите не я различават в лицето на БСП. Не се очертава политическа криза до края на мандата, прогнозира пред bTV бившият премиер Иван Костов. 

Според него изборите в София обаче дават сериозни сигнали, които трябва да бъдат отчетени – ако се анализира вотът за общински съветници, ще се види, че той е опозиционен.

Костов е на мнение, че ако „Спаси София” са потърсили политическа подкрепа, щяха да имат повече представители в Столичния общински съвет, а сега гласовете им са се преразпределили в други партии.

Според бившия премиер гражданското общество трябва да разбере, че без партия не може да се формира алтернатива:

„Политическата система е защитена от специален закон, той не допуска неправителствени организации или движения да се съревновават с политическите партии. Няма демокрация без партия“.

Костов отбеляза, че на балотажа в София Йорданка Фандъкова е увеличила гласовете а себе си, докато Манолова е регистрирала спад:

„За г-жа Фандъкова, Джамбазки и Сидеров са подадени 186 222 гласа заедно. На втория тур Фандъкова взима с 30 000 гласа повече. Гласовете на опозицията – общо заедно са 225 980, но Мая Манолова не взима тези гласове на втория тур.“

Бившият премиер е категоричен, че част от социолозите често спекулират с данните, а резултатите от екзитполовете не са точни.

В днешното си интервю пред bTV  Костов отговори и на твърдението на бившия президент Росен Плевнелиев, че от 20 години разцепва десницата:

„От шест години не се занимавам с политика. Дори не съм призовавал да се гласува за някого. Само Плевнелиев, Недялко Недялко (собственикът на сайта ПИК), Цацаров и Гешев мислят обратното“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0