Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер стресна Югозападна България

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата Рихтер бе регистрирано в Югозападна България днес (4,3 по данни на БАН). Трусът е засечен в 11:58 ч. в неделя.

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата Рихтер бе регистрирано в Югозападна България днес (4,3 по данни на БАН).

Трусът е засечен в 11:58 ч. в неделя.

Епицентърът е на 5 км североизточно от Сандански на дълбочина 10 км, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Около 12 минути след първия трус е регистриран и втори със сила 3,2 по скалата на Рихтер със същия епицентър.

Земетресение беше усетено дори по високите етажи на блоковете в София. Няма информация за пострадали и щети.

Трусът е в първата половина от категорията на слабите земетресения, коментира пред БТА Емил Ботев – ръководител на департамента „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Сеизмологът обясни, че може да се каже, че епицентърът е под Кресненското дефиле. Най-близкият град е Сандански, но земният трус е в планината и е с дълбочина около десетина километра.

Проф. Ботев посочи, че от такова слабо земетресение не може да се очаква да има сериозни поражения върху сградите или инфраструктурата, които да доведат до някаква опасност за живота на населението.

Земетресението е в Струмската сеизмична зона и досега има повече от десет последващи микротруса, отчете проф. Ботев. Той отбеляза, че най-силният от тези земни трусове е с магнитуд от 3,2.

Кресненското дефиле е най-сеизмичният район в България и в т.нар. континентална част на Югоизточна Европа, посочи проф. Ботев, но отбеляза, че в района на Северно и на Южно Егейско море – в цялата егейска зона, са ставали много по-силни земетресения, с по-голяма честота.

COMMENTS

WORDPRESS: 0