Земетресение стресна жителите на Нова Загора и Сливен

Земетресение изплаши Нова Загора. То е със сила 4,4 по Рихтер и е станало в 9:46 часа. Усетено е в цялата област, хората са излезли по улиците. Няма

Земетресение изплаши Нова Загора. То е със сила 4,4 по Рихтер и е станало в 9:46 часа.

Усетено е в цялата област, хората са излезли по улиците. Няма данни за пострадали и материали щети

Жители от района на Нова Загора казаха, че се е усетило ужасно, като пропадане, а не хоризонтално. В Сливен коментират, че се е усетило силно за няколко секунди.

В Стара Загора, на 37 км западно от епицентъра жителите са го усетило доста силно и вертикално като подскачане.

„Като гръм се усети, силен трясък. Общината е бетонна, всичко кънтеше. Ние бяхме в сградата на общината, евакуирах общината и съседните сгради“, коментира кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Според информацията от БАН, с която градоначалникът на Нова Загора разполага, е за два труса – вертикални.

Единият с епицентър северно от Нова Загора в района на Кортен, другият – на юг към село Пъдарево.

Грозев вече е разговарял с кметовете на съседните села, които са се оплакали. По думите му, всичко е нормално.

„Поддържа се координация с полицията и пожарната.

В училищата е преустановен учебния процес. Сред населението няма паника“,

каза още Николай Грозев. Ще изчакаме още малко, за да няма вторични трусове, важно е хората да са спокойни и да няма разрушения, допълни кметът.

По данни на Европейския сеизмологичен център земетресението е усетено в 9.46 ч., с епицентър на 7 км югоизточно от Нова Загора, на 32 км югозападно от Сливен, с дълбочина 2 км. По данни на Геофизичния институт на БАН земетресението е епицентър североизточно от Нова Загора, близо до село Ценино, с дълбочина 10 км.

Сеизмичната дейност става след серията трусове, разтресли Япония от четвъртък вечерта, взели 41 жертви и Еквадор, където 7,8 по Рихтер уби 271 души и рани над 1500.

Вчера на територията на Балканите са били усетени три земетресения в Гърция и Турция, както и в Босна и Херцеговина през последите часове. Те са били със сила над 3 по Рихтер.

Сеизмологът проф. Емил Ботев коментира за „Здравей, България“ по Нова ТВ по-рано през деня, че няма връзка между земетресенията в Азия, Южна Америка и Европа.

„Чиста случайност, е че станаха няколко силни земетресения в различни части на света“, посочи той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0