Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Учените са създали първата мащабна карта на микроскопични водорасли на Антарктическия полуостров. Те цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветя

Учените са създали първата мащабна карта на микроскопични водорасли на Антарктическия полуостров. Те цъфтят по повърхността на топящия се сняг, оцветявайки го в зелено и така потенциално създават източник на храна за други видове, пише The Guardian.

Британският екип, стоящ зад изследването, вярва, че тези цъфтежи ще разширят обхвата си в бъдеще, заради глобалното затопляне.

В някои райони едноклетъчните форми на живот са толкова нагъсто, че оцветяват снега в ярко зелено и това може да се наблюдава дори от космоса, сочи проучването, публикувано в сряда в списанието Nature Communications.

Биолози от Университета в Кеймбридж и Британската институция за антарктически проучвания прекараха шест години в анализи и наблюдения на зелените снежни водорасли, използвайки комбинация от спътникови данни и наблюдение на земята. Резултатът е първата мащабна карта на водораслите на полуострова, която ще бъде използвана като база за оценка на скоростта, с която белият континент става зелен поради климатичната криза и вече предлага храна за други видове.

Учените вече знаеха, че водораслите са се свързали с дребни гъбични спори и бактерии. „Това е обща система, която потенциално може да формира нови местообитания. Някъде това би било началото на нова екосистема „, казва Мат Дейви от Университета в Кеймбридж, един от учените, които ръководят изследването. Той описва картата на водораслите като липсващото досега парче от мозайката на въглеродния цикъл в Антарктида.

Идентифицирани са 1679 отделни цъфтежа на зелени снежни водорасли, които общо покриват площ от 1,9 квадратни километра. Според учените, водораслите в момента абсорбират нива на въглероден диоксид, еквивалентни на 875 000 средни пътувания с кола из Обединеното кралство.

Почти две трети от цъфтящите зелени водорасли са открити на малки, ниско разположени острови около полуострова, който е сред подложените на най-интензивните затопляния в света райони и на все нови и нови температурни рекорди. Снежните водорасли са по-малко забележими в по-студените, южни райони.

Учените са наблюдавали промени и в разпространението на зеления лишей и мъх, но те растат изключително бавно в сравнение с водораслите. В бъдеще изследователите ще измерват червените и оранжевите водорасли и ще изчисляват как наличието на такива цветни форми може да повлияе на отразяващото топлината качество на албедото на снега.

Справка
Албедото характеризира отражателната способност на повърхността на телата и представлява отношението на количеството отразена слънчева радиация от естествена или изкуствена повърхност към количеството радиация, постъпваща към нея. Албедото зависи от вида и състоянието на отразяващата повърхност и от изменението на слънчевия спектър и ъгъла на падане на слънчевите лъчи. То се променя през деня и в различни периоди на годината. Албедото на планетата Земя е отношението на отразената от Земното кълбо, заедно с атмосферата, слънчева радиация към радиацията, която постъпва на горната граница на атмосферата.
Wikipedia

COMMENTS

WORDPRESS: 0