Здравният министър поиска оставката на шефа на 4-та градска заради върнат пациент с Ковид-19

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов поиска оставката на шефа на софийската Четвърта градска болница, след като по думите му "няколко

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов поиска оставката на шефа на софийската Четвърта градска болница, след като по думите му „няколко пъти е изгледал материала по БНТ – „Една нощ с линейка: Как минава дежурство по време на COVID-19“.

От репортажа става ясно, че на пациент с остри симптоми е отказан прием в болница, защото не може да покаже на хартия резултат от PCR тест.

„Министерството е казало още в началото на пандемията „тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация“. Правило! Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си „чисти болници“. Няма да стане!“, коментира Ангелов.

„След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя – отговорен е мениджърът на ЛЗ.

За отказващите да открият легла – вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК.
Ок, „чиста болница“, но без публично финансиране“, пише здравният министър във фейсбук профила си.

Репортажът разкрива грозни истини за системата

В репортажа за БНТ журналистката Мария Костова пътува с екип на спешна помощ, който се отзовава на повикване от пациент с Ковид.Оказва се, че пациентът се е влошил и е за прием в болница. Медикът в екипа, д-р Лунд, разговоря с Координационния център е насочен към Четвърта градска болница. Там обаче над половин час лекар не ги посреща, тъй като се оказва, че тъкмо са приели друг пациент с коронавирус и дежурният лекар  е в отделениет.

„Ето кой ни посреща – двамата най-големи специалисти – санитарката и охраната, пушещи, с маски под носа и под брадичката. Дежурен няма – има де, но аз не го виждам!“, коментира д-р Лунд.

„Може да имаш дефицит на легла, дефицит на кадри, ние със сигурност, но най-важното е, че имаме дефицит на система. Това е основата! Дори и да си набавиш другите 2 неща, нищо няма да направиш! Една такава форсмажорна ситуация като пандемията, просто разкри истината!“, добавя медикът от Спешна помощ.

Дежурният лекар в болницата накрая се появява. Заедно с него идва и първият проблем – хоспитализацията е невъзможна без документ от Координационния център и положителен PCR. Спешният екип не разполага с тях – Координационният център ги е насочил към болницата по телефона, а положителният тест не е разпечатан. Налага се това да бъде обяснено няколко пъти – първо на дежурния, след това и на неговия началник. След дълъг административен спор, следва още по-дълъг професионален. Отговаря ли пациентът на условията за хоспитализация или не – двамата лекари излагат своята трактовка по въпроса. Резултатът – пациентът няма да бъде приет, разказва Мария Костова в репортажа.

Началникът нарежда на дежурния лекар какво да напише в документите и линейката трябва да върне болния в дома му. Минали са почти два часа от пристигането им пред болницата. И до този момент никой от лечебното заведение не е видял пациента, за да провери състоянието му. Това е и основният упрек на д-р Лунд. Дежурната лекарка обаче решава да го види. Спешният медик пък води нови дълги разговори с Координационния център. Самият пациент коментира случващото се като безобразие. И докато екипът на Бърза помощ ни обяснява по какви причини се е стигнало до тук, дежурната лекарка се появява отново на тротоара и заявява, че на своя глава ще приеме болния.

Репортажът завършва с добра и с лоша новина.

Пациентът все пак е бъде приет. Когато му го съобщават в линейката, не може да повярва. И пита доктора защо още е тук. Отговорът е показателен:

– Те затова снимат, днес ми е последното дежурство, от другия месец съм в Щутгарт … Заминавам…

COMMENTS

WORDPRESS: 0