За повече от половината българи мигрантите са тежест за социалната система

Като цяло в ЕС са много по-позитивно настроени към имигрантите Според 70% от българите миграцията е тежест за социалната система, а близо две тр

Като цяло в ЕС са много по-позитивно настроени към имигрантите

Според 70% от българите миграцията е тежест за социалната система, а близо две трети посочват, че мигрантите задълбочават проблемите с престъпността. Като цяло за 52% от българите имиграцията е проблем. Това показва последното специално проучване на Евробарометър, предаде Инвестор. За сравнение само 38% от европейците имат това усещане. По-негативно е и усещането за интеграцията на чужденците у нас – 55% смятат, че тя не е успешна. Процентът е близък до средния за ЕС – 54% от гражданите на съюза не виждат успех по отношение на интеграцията на имигрантите.

Като цяло възгледите на българите към мигрантите са по-скоро отрицателни – 53% не виждат възможност те да се развият на трудовия пазар, а 51% смятат, че те по-скоро заемат работните места, предназначени за българите. 59% не виждат възможности за обогатяване на местната култура благодарение на имигрантите.

Като цяло в ЕС са много по-позитивно настроени към имигрантите. За 72% от европейците те помагат за заемане на работни места, за които няма местни работници, а 61% виждат в мигрантите източник на обогатяване на културата. Все пак 56% са на мнение, че чужденците тежат на социалната система, а 55% – че задълбочават проблемите с престъпността.

Проучването показва, че българите странят от чужденците – само 5% имат приятели имигранти, а 1% – приятели или членове на семейството чужди граждани. 71% обаче нямат представа колко са чужденците в обществото.

Показателно е, че много малка част от българите се чувстват осведомени за имиграцията и интеграцията на чужденци. 31% заявяват, че са напълно осведомени, а 49% – не много добре осведомени. 42% обаче вярват, че тези въпроси се представят обективно от медиите. За 14% новините за чужденците са твърде негативни, а за 16% – твърде позитивни.

Факторите, които ще помогнат за успешната интеграция на мигрантите, са познаване на езика (според 93% от българите), принос към социалната система чрез плащането на данъци (91%) и ангажираност към начина живот в страната (89%). Подобни са процентите и сред гражданите на ЕС като цяло.

Голяма подкрепа срещат мерките за езикови курсове сред чужденците, курсове за интеграция и записване на децата на мигрантите на училище.