Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи

Над 18 милиона случая на коронавирус вече са официално регистрирани в света, като половината от тях са в САЩ, Латинска Америка и Карибските остр

Над 18 милиона случая на коронавирус вече са официално регистрирани в света, като половината от тях са в САЩ, Латинска Америка и Карибските острови, според изчисления на Франс прес. 

Официално са декларирани най-малко 18 011 763 случая на коронавирус, от които 687 942 със смъртен изход.

Най-тежко засегнатата страна е САЩ, с 4 657 693 заразени и 154 793 починали, следвана от Бразилия (2 733 677 случаи, от които 94 104 починали) и Индия (съответно 1 750 723 и 37 364).

Пандемията продължава бързото си разпространение по света, с един милион нови случая на заразяване, установени за по-малко от 4 дни. Съединените щати регистрираха вчера 47 508 нови случая на заразяване с коронавирус и 515 починали от COVID-19 през последното денонощие, съобщи Франс прес, като се позовава на данни на университета „Джонс Хопкинс“. Дневният прираст на новозаразените бележи лек спад в неделя в сравнение с предните пет дни, когато всеки път надхвърляше прага от 60 хиляди.

Новите данни бяха публикувани в момент, когато Флорида се готвеше да посрещне урагана Исаяс, който с наближаването си отслабна до тропическа буря, отбелязва агенцията. Югоизточният щат е сред най-засегнатите от пандемията. Вчера там бяха регистрирани 77 нови смъртни случая в резултат на коронавируса, с което общият им брой достигна 6 920.

Ръководителят на групата за справяне с коронавируса към Белия дом заяви, че COVID-19 е навсякъде в Съединените щати. Доктор Дебора Бъркс добави, че това отбелязва „нова фаза“ на пандемията в страната. Бъркс предупреди, че някои отиват на ваканция в „горещи точки,“ където се заразяват и пренасят вируса в своите общности без да го осъзнават. Съветът към американците, които живеят под един покрив с членове на семейството си от различни поколения на места с много заразени, е да носят маска дори у дома. Бъркс не изключи възможността жертвите в страната вследствие на коронавируса да стигнат 300 хиляди до края на годината.

Бразилия регистрира 25 800 нови случая на коронавирус и 541 починали от COVID-19 през последните 24 часа, съобщи вчера здравното министерство, цитирано от Ройтерс. От началото на пандемията Бразилия е регистрирала над 2,73 милиона заразени, а официалният брой на жертвите достигна 94 104, по данни на министерството.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 509 за последното денонощие, до общо 210 402, по данни на института за инфекциозни болести „Роберт Кох“, предаде Ройтерс. Починали са седем пациенти, с което общият брой на жертвите достигна 9148.

Косовският премиер Авдулах Хоти е дал положителна проба за коронавирус, обяви самият той във Фейсбук. Хоти се е самоизолирал у дома и няма симптоми, освен лека кашлица.

Неговото правителство понесе критики заради рязкото нарастване на новите случаи в Косово през последните дни. Близо 9000 души са заразените от началото на епидемията там, 249 са починалите, като населението на страната е под 2 милиона.

COMMENTS

WORDPRESS: 0