Започва последният етап на самолетно заснемане за нова цифрова ортофотокарта

Започва последният етап на самолетно заснемане за нова цифрова ортофотокарта

От днес започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна, съобщават от Министерството

От днес започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна, съобщават от Министерството на земеделието. Тя е важна, защото данните от нея се използват при изчисляване на директните плащания на земеделците.

Обновяването на ЦОФК започна през 2016 г. и се осъществява в рамките на период от четири години, като ежегодно се заснема по около една четвърт от територията. До момента самолетно заснемане е направено в над 16 области от страната. При благоприятни климатични условия заснемането за 2019 г. трябва да приключи до края на месец юли. To ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна, както и пограничните с Република Сърбия райони в областите София и Перник.

Заснемането се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената карта, уверяват от агроведомството.

Земеделците помнят сериозен скандал, свързан с ортофотокаратата. От близо 6000 фермери беше поискано да връщат вече получени за 2009 година субсидиии, тъй като направените проверки по актуализираната година по-късно карта показали големи разминавания.

Данните от картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели (СЕЗП), която е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Именно поради тази причина, те трябва да са максимално актуални и достоверни, тъй като се използват при изчисляване на директните плащания на земеделските стопани.

COMMENTS

WORDPRESS: 0