Започна кандидат-студентският изпит по български език в СУ „Св.Климент Охридски“

Кандидат-студентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна в 9.00 ч. Той е п

Кандидат-студентският изпит по български език и литература от редовната сесия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна в 9.00 ч. Той е писмен и продължава 4 астрономически часа. Първият вариант на изтеглената тема е: „Вяра и лъжа в поемата „Септември” на Гео Милев”. Тя беше изтеглена от Любомир Панайотов от Варна, съобщава News.bg.Кандидат-студентите имат и втори вариант на тема, която е сравнение на цитати между стихове за родината от Пейо Яворов – „Родина”, и Иван Вазов – „Де е България”.

Студентите ще трябва да сравнят цитат от стихотворението „Де е България”:

„Питат ли ме дей земята, що най-любя на света,
тамо аз ще отговоря де се бели Дунав лей,
де от изток Черно море се бунтува и светлей”.

с цитат от стихотворението „Родина”:

„И ти си в мене – ти, родино моя!
И аз те имам: радостта е скръб”.

Изпитна задача 1 представлява: Създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

Изпитна задача 2 е: Създаване на самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

В 14 часа пък започва изпитът по Биология.

COMMENTS

WORDPRESS: 0