Започва свещеният празник Курбан Байрам

Започва Курбан Байрам - мюсюлманският празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа. Кулминацията на честванията ще бъде на 15 август

Започва Курбан Байрам – мюсюлманският празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа. Кулминацията на честванията ще бъде на 15 август, когато празникът ще се отбележи с пищни тържества в Мека и по целия свят.

В Мека в петък започна годишното поклонение хадж на мюсюлманите, което ще продължи до вечерта на 14 август. Това е най-големият годишен религиозен събор в света, който трае няколко дни и завършва с тридневни празници, предшествани от жертвоприношение на агне или друго животно.

По мюсюлманския календар хиджра е в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди коенето.

На този ден се иска прошка, като се целува се ръка от по-възрастните членове на семейството, започва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари. Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. През настоящата 2019 г. празникът ще е от 10 до 15-ти август.  За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан.

Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува. По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

COMMENTS

WORDPRESS: 0