Започват тридневните празници за Рамазан Байрам

Започват тридневните празници за Рамазан байрама, известен още и като Шекер байрам. С празника приключват едномесечните пости, в които вярващите мюсюл

Започват тридневните празници за Рамазан байрама, известен още и като Шекер байрам.
С празника приключват едномесечните пости, в които вярващите мюсюлмани стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.
Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на самия празник денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.
Традицията повелява раздаването на милостиня без разлика на вероизповеданието на по-бедните, болните, сираците и децата, родени преди изгрев слънце. Тъй като в трите дни на Байрама правоверните се черпят с баклава и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам.
В рамките на 3 дни от днес младите целуват ръка на възрастните и искат прошка, какъвто е традиционният поздрав за празника.

COMMENTS

WORDPRESS: 0