Зам.-председател на ЕП: Българското правителство разпространява фалшиви новини

Зам.-председател на ЕП: Българското правителство разпространява фалшиви новини

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли обяви, че българското правителство е разпространило погрешна информация и фалшиви нови

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли обяви, че българското правителство е разпространило погрешна информация и фалшиви новини за проведената миналата седмица дискусия в мониторинговата група за върховенството на закона към ЕП. 

По думите на Барли реакцията на българското правителство след заседанието е била „публикуване на напълно фалшива информация – истински фалшиви новини“. Тя не цитира конкретно коя информация има предвид.

Изказването си Катарина Барли, евродепутат от германската Социалдемократическа партия и член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, направи на заседание на групата LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) в ЕП вчера. Вземайки думата по темата за създаването на механизъм на ЕС за съблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права, Барли обяви, че вярва, че това е един от най-важните въпроси, върху които тя и колегите ѝ трябва да работят „особено след случилото се на миналата сесия, в която дебатирахме за България“. Веднага след това германката казва, че правителството е разпространило фалшиви новини за дебата.

Срещата на групата бе проведена при закрити врата в Брюксел. В нея не участваха български евродепутати, тъй като не са нейни членове. От българска страна, като представители на властите в страната, участваха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Те заместват поканените за изслушването министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, които не се явиха пред евродепутатите. В залата бяха поканени и представители на медии и на гражданското общество.

За това как е протекла дискусията пред медиите разказа един от присъствалите – журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов.

След дискусията в европарламента българската прокуратура излезе със съобщение, че разговорът е организиран по предложение на главния прокурор Иван Гешев:

 

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

 

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

 

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пък коемнтира след срещата, че „евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България. Позицията е била изразена на заседанието на подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на което е разгледана ситуацията по върховенството на закона в България.“

След думите му базираният в Брюксел журналист Георги Готев (който пише за Euractiv) нарече това фалшива новина и уточни, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутати, а председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. Тя изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

COMMENTS

WORDPRESS: 0