Заловени са престъпни групи за фалшиви пари и документи

Българските престъпни групи са най-добрите при производството на неистински документи и фалшиви парични значи, заради високата технология, която прите

Българските престъпни групи са най-добрите при производството на неистински документи и фалшиви парични значи, заради високата технология, която притежават, заяви Стоян Темелакиев, заместник-директор на ГДБОП, предаде БГНЕС.
Темелакиев от ГДБОП и Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура съобщиха, че са проведени две специализирани операции на 16 и 17 март, от които едната е с образувано досъдебно производство от месец ноември. При едната акция е заловена престъпна група, занимаваща се с незаконното превеждане на бежанци през границите на Република България. Заловени са 5 лица, от които двама са с парична гаранция. Според Темелакиев тази дейност е продължавала с години, като хората, които са превеждали бежанците, са спечелили повече от 15 милиона лева.
Другата акция е била реализирана преди месец, като чрез нея е заловена престъпна група, чиято дейност е била свързана с изготвянето на неистински испански, турски и албански лични карти и паспорти, и на фалшиви парични знаци. От нея са заловени седем лица, от които четирима са под стража, а трима са с поставена мярка за неотклонение парична гаранция.
Според данни на Иван Гешев престъпната група, произвеждаща неистински документи, е създавала лични документи, които трудно можело да се разграничат от истинските такива заради високата технология, която са използвали. Стремели са се да създават снимки, които максимално да се доближават до истинските паспортни снимки, като за целта албанските граждани са си преправяли прическите само за да достигнат исканата от тях дестинация, а именно САЩ, Канада или Обединеното кралство.
Производството на документите се е осъществявало в помещение, намиращо се в област Пловдив. Този град е емблематично място за изработването на неистински документи за самоличност и парични знаци, заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура. Сумата за закупуването на съответните документи е възлизала на от 7000 паунда, за да влизат във Великобритания до 20 000 или 30 000 щатски долара, за да влязат в Канада.
Взаимодействали са си много добре, създавали са добри бизнес взаимоотношения като две търговски дружества, каза Иван Гешев.