Законът „Кунева“ предразполага блокиране на имущество дори по анонимен сигнал, твърди Татяна Дончева

Прилагането на методите на отнемане на имущество започва да става все по-опасно, защото започва да се прилага, независимо  дали това имущество е придо

Прилагането на методите на отнемане на имущество започва да става все по-опасно, защото започва да се прилага, независимо  дали това имущество е придобито чрез престъпления. Това предупреди Татяна Дончева – лидер на Движение 21 и адвокат, пред БНТ.

Според нея нещата вървят в много опасна посока, защото властимащите коригират правилата „с промени като карфици вътре в закона“ – полека се променят хипотези, в които да не се изисква връзка между престъпната дейност,  в която сте уличен и онова, което твърдят, че сте придобили. Т.е. – нещата се връщат към стария Закон за собствеността на гражданите от соц време.

Дончева призна, че навремето е била сред привържениците на покойния проф. Георги Петканов, когато е лансирал за първи път идеята да се отнема имущество дори преди края на процеса, защото натрупаното с престъпна дейност благосъстояние дава възможност за противодействие на правосъдието.

И накрая се сервира в сегашната разновидност на закона „Кунева“ – в един вид, в който вас могат да ви работят по анонимни сигнали и по анонимни сигнали в пресата! Както е известно, българската преса е свободна – тя въобще не е монополна собственост, там въобще не се пишат поръчкови неща, там въобще не може да бъде „ушит“ един неудобен човек! Не само политик – бизнесмен, всякакъв друг човек…

И при едни изключително формални предпоставки да ви блокират цялото имущество, срещу вас да започне процедура, по която вие не сте страна и накрая излъчват един акт, в който вие де факто не можете да обжалвате, отбеляза Дончева.

Тя напомни, че дори не е нужно да те привличат като обвиняем – достатъчно е прокуратурата да ти образува една проверка.

Просто могат да ви образуват едно дело срещу вас, без да ви привличат като обвиняем… Те ги разследват, без да ги привличат, не знаете ли – попита тя водещия Димитър Цонев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0