Жителите на Истанбул могат да излизат от домовете си за първи път в събота от 4 декември

Днес е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от домовете. В началото на седмицата ограничителните мерки в Ту

Днес е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от домовете. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени. 

За първи път от 4 декември, когато бе въведена забрана гражданите да излизат от дома си през уикендите, жителите на Истанбул ще могат да се движат свободно в събота до 21 часа, съобщи БТА. Според критериите на здравните власти мегаполисът е поставен в категорията на оранжева зона. По тази причина забраната за излизане от вкъщи ще бъде в сила в неделния ден до 5 ч. сутринта в понеделник.

Животът в Истанбул постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени, но до 19 часа, на половината от капацитета си и с представяне на специален код, който дава възможност за проследяване на заразените. Спортните площадки и басейните са затворени.

Училищата са отворени 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение в седмицата. Истанбулската голяма община възстанови пътуването на възрастните с безплатни карти в градския транспорт, но само в часовете между 10 и 14 ч.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче предупреди,че е рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили.

През последното денонощие в Турция са установени 11 302 нови случая на коронавирус. С общо 2 757 460 регистрирани заразени, страната е на девето място в света по този показател.

COMMENTS

WORDPRESS: 0