Жителите на Белащица подариха на швейцарското посолство чували с прах от близката кариера

Жителите на Белащица подариха на швейцарското посолство чували с прах от близката кариера

Две торби от стелещия се над района около кариера Белащица прах, луксозно опакован с червени панделки и надпис „Made by a swiss company in Bulgaria“,

Две торби от стелещия се над района около кариера Белащица прах, луксозно опакован с червени панделки и надпис „Made by a swiss company in Bulgaria“, опитаха да подарят на швейцарското посолство в София протестиращи срещу концесионера на находището „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД. Прахът е събран от масите, покривите, балконите и дворовете на хората, живеещи в селата Белащица, Марково, Цар Калоян, Гълъбово – това са фини прахови частици, поясни председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев.

„Този прах стига до Пловдив, най-вече до квартал „Тракия“ и се диша от живущите в района. Не ние, а лекари потвърждават, че там има много белодробни заболявания“, добави той. Освен подаръците, протестиращите носеха за посолството и папка с писма и сигнали, изпратени до институциите – Министерствата на енергетиката, на околната среда, ДАНС, НАП, окръжния прокурор на Пловдив, копия на медийни публикации по случая.

На настойчивото звънене на вратата на посолството обаче никой не отвори.

„Чухме прещракване, даже помислихме, че ще отключат, но май се заключиха“, споделиха пред репортер на 24bulgaria.com протестиращи. Те носеха плакати, призоваващи швейцарските фирми да спазват българските закони, за чиста природа и спиране на кариерата. „Ще отнесем неполучените подаръци на премиера“, зарече се Емил Георгиев и заяви, че е убеден, че искането за разширяване на концесията с още 50 декара няма да мине. „В момента се извършва доклад за въздействието на околната среда и ако бъде разширена концесията, това означава, че връх Калоян ще изчезне от лицето на Земята, но няма да го бъде. Каквото и да се случи новото искане няма да мине“, категоричен е Георгиев. От една година „Екогласност“ сигнализира до всевъзможни институции, че тази кариера нарушава българското законодателство и в някои места излиза извън територията на концесионната площ.

„Това е незаконен добив, т.е. краде се българско природно богатство“, подчерта Георгиев. За съжаление отговор засега има само от Министерство на енергетиката. „Прави чест на министър Петкова, че наложи санкция в размер на 50 000 лева, с което се потвърди правотата на твърденията ни, че там се извършва незаконен добив, посочи Георгиев. Той разказа, че концесията е от 2000 г., разписана от тогавашния премиер Иван Костов и е за 20 години. В края на декември, миналата година, жители на селищата в близост до кариерата на „Холсим” България-Гълъбово, с.Белащица, с.Марково, с.Брестник, гр.Куклен, с.Цар Калоян и ПК Екогласност имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я запознаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона-запрашаване, липса на задължителното по предписания оросяване на терена, значително увеличение на респираторните заболявания, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа извън координатите на разрешената концесия. Посланичката обеща да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да съдейства в диалога по разрешаването им.

Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е променило, освен признанието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „Холсим” добива природни богатства извън разрешените граници, което става ясно от наказателно постановление на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 и за това нарушение дружеството е санкционирано с 50 000 лв.

COMMENTS

WORDPRESS: 0