Жените в Саудитска Арабия ще пътуват без разрешение от мъж

Жените в Саудитска Арабия ще пътуват без разрешение от мъж

Жените в Саудитска Арабия на възраст над 21 години вече ще могат да получават паспорти и да пътуват в чужбина без предварителното съгласие на настойни

Жените в Саудитска Арабия на възраст над 21 години вече ще могат да получават паспорти и да пътуват в чужбина без предварителното съгласие на настойник от мъжки пол, обяви правителството в Рияд.

Според правителствения вестник паспорт ще бъде издаден на всеки саудитски поданик, който подаде съответната молба, пише Offnews.

Досега жените в Саудитска Арабия трябваше да получават разрешение от някои от настойниците си – съпруг, баща или друг роднина от мъжки пол – за да се омъжат, да си подновят паспорта или да излязат от страната.

Решението е поредната от серията мерки за либерализация, въведени от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, припомня БНР. Най-емблематичната от тези реформи беше тази от юни миналата година, когато беше разрешено на жените да шофират. Саудитките отскоро могат също така да присъстват на футболни мачове и да бъдат наемани на длъжности, които преди са били стриктно запазени за мъжете.

COMMENTS

WORDPRESS: 0