ЕС планира да закрие т.нар. „Балкански мигрантски маршрут“, споразумението ще се обсъжда в понеделник

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. "Балкански мигрантски

Европейският съюз планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. „Балкански мигрантски маршрут“.
Това пише в днешния си брой австрийското издание „Стандарт“. Вестникът се е добрал до документа, който ще бъде обсъден на утрешната среща на Върха в Брюксел.
Документът предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за потенциални търсещи убежище – срещу това Атина ще получи помощ от ЕС. Мигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция, пише „Стандарт“, цитиран от Бгнес.
Изданието подчертава, че маршрутът през Западните Балкани ще бъде закрит.
„Нелегалната миграционна вълна по „Балканския маршрут“ се прекратява. Този маршрут е закрит“, пише в декларацията, която трябва да бъде приета на утрешната среща.
Голяма част от мерките, които ще бъдат приети, се основават на споразумение, което трябва да бъде прието с Турция.

Турция веднага трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички мигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да ги приеме обратно, съгласно споразумението за реадмисия.
В същото време се планира да бъде приет договор за реадмисия между ЕС и Турция, който да влезе в сила от 1 юни. Преди тази дата трябва да се действа на база на споразуменията на територията на Гърция.
Планът предвижда и директно преселение на сирийските бежанци от Турция в страните от ЕС.
За да се предотвратят последствията от затварянето на „Балканския маршрут“ – струпването на хилядите бежанци – ЕС възнамерява да подкрепи максимално Гърция в този труден момент.
Спешният план на ЕК за хуманитарна помощ ще бъде подкрепен от държавните и правителствени лидери на ЕС, което предвижда 700 млн. евро, 300 млн. от които са само за тази година (2016 г. – бел. ред.).
Другата част от плана се отнася за сигурността и той предвижда спешно изпращане на служители на „Фронтекс“ в Гърция, по границата с Македония и Албания.
Планът предвижда да започне функционирането и на първите приемни центрове, където бежанците ще бъдат регистрирани и подготвени за преразпределението в страните от ЕС.
Най-късно до 1 април страните от ЕС трябва да изпратят служители на „Фронтекс“, а Европол да подобри борбата срещу трафикантите на хора.
На практика срещата на Върха утре трябва да позволи всички страни до края на годината да възстановят Шенген и вътрешния контрол на границите в Шенген да остане в миналото, се казва в документа, до който се е добрало австрийското издание.

COMMENTS

WORDPRESS: 0