ЕС очаква да стартира ваксинацията срещу Covid-19 в началото на 2021 г.

ЕС очаква да стартира ваксинацията срещу Covid-19 в началото на 2021 г.

Европейският съюз изрази надежда, че може да започне да ваксинира хора срещу новия коронавирус още през следващата година, докато Италия регистрира на

Ръководителят на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) Андреа Амон заяви пред AFP, че програматa за ваксинация може да бъде стартирана „оптимистично през първото тримесечие на следващата година, но не мога да бъда по-точна“, тъй като Проучванията както в САЩ, така и в Русия предполагат, че ваксините, които в момента са в последния етап на тестване, до момента се оказват много ефективни.

Ваксината се разглежда като най-добрият шанс за прекъсване на цикъла на сериозни ограничения в голяма част от света, откакто Covid-19 се появи за първи път в Китай в края на миналата година и се превърна в пандемия.

Така че съобщението на американския фармацевтичен гигант Pfizer в понеделник, че ваксината, която разработва с немския BioNTech, е 90 процента ефективна, предизвика вълна от оптимизъм по целия свят, че пандемията може скоро да бъде поставена под контрол.

А новината в сряда, че собствената руска ваксина „Спутник“ V е 92 процента ефективна, подхранва поредното повишение на световните фондови пазари.

COMMENTS

WORDPRESS: 0