Ердоган ще поиска от парламента изпращането на войски в Либия

Турският президент Реджеп Ердоган планира да внесе идния месец в парламента искането за изпращането на турски военни в Либия. Това той съобщи по-рано

Турският президент Реджеп Ердоган планира да внесе идния месец в парламента искането за изпращането на турски военни в Либия. Това той съобщи по-рано днес в реч в Анкара, предавана директно по телевизия NTV.

„Веднага щом парламентът се събере, първата ни работа е да изпратим там искането за изпращане на войски. Ако получим съответната молба (от страна на Триполи), ние ще я приемем“, каза той. Ердоган уточни, че без такава молба, Турция няма да изпрати войски.

„Ще окажем всякаква подкрепа на администрацията в Триполи, която води борба с разбунтувал се генерал, подкрепян от някои европейски и арабски държави. Те му помагат, а ние сме на страната на законното правителство на Либия“, каза турският лидер.

Тази седмица турският парламент ратифицира меморандум за военно сътрудничество с Либия, който дава юридическа възможност за изпращане на турски контингент в Либия.

В момента в Либия има двувластите. От една страна е международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) на Фаиз Сарадж, а от друга е временният кабинет на Абдала ат-Тани, контролиращ източната половина на страната заедно със законно избрания парламент и с Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар.

Той започна офанзива за превземането на Триполи с довода, че ПНС на Сарадж е подкрепяно от либийски ислямистки радикали, свързани с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“.

По повод подписания наскоро меморандум с Триполи  за разграничаване на морските зони, предизвикал остра реакция на Гърция, Ердоган каза: „Нашата цел е не да изземем от някого правата му в Средиземно море, а да предотвратим узурпацията на нашите права. Искаха да ни ограничат само до границите на нашено крайбрежие. Това споразумение е напълно законно“, заяви президентът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0