Ердоган уязви Макрон и той привика турския посланик

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уязви френския си колега Еманюел Макрон заради отношението му към мюсюлманите и исляма. „Макрон трябва д

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уязви френския си колега Еманюел Макрон заради отношението му към мюсюлманите и исляма. „Макрон трябва да провери психичното си състояние“, заяви Ердоган в реч на конгрес на неговата Партия на справедливостта и развитието в град Кайсери, съобщава Ройтер. В отговор Елисейският дворец коментира:

„Изявленията на президента Ердоган са неприемливи. Крайностите и грубостта не са метод. Настояваме Ердоган да промени курса на политиката си, защото тя е опасна от всяка гледна точка. Ние не влизаме в безполезна полемика и не приемаме обидите“, коментира пред АФП представител на френското президентство.

Той съобщи, че френският посланик в Анкара днес е извикан за консултации.

Франция и съюзникът ѝ в НАТО Турция имат разногласия по различни въпроси, като политиката в Сирия и в Либия, морската юрисдикция в източно Средиземно море и конфликта в Нагорни Карабах. Но сега Анкара е особено раздразнена от кампания, подкрепена от Макрон, в защита на светските ценности срещу радикалния ислям, на която бе даден нов тласък след убийството на учител, който показа на учениците си в клас карикатура на пророка Мохамед.

„Какво може да каже някой за държавен ръководител, който третира милиони представители на други вероизповедания по този начин: първо, прегледай психичното си здраве“, каза Ердоган по телевизията. „Макрон има нужда от психотерапия“, добави Ердоган и даде да се разбере, че не очаква френският лидер да спечели нов мандат на изборите през 2022 г.

COMMENTS

WORDPRESS: 0