Ердоган се похвали, че Турция почти е преборила COVID-19

Турция започва да вижда светлината в края на тунела в борбата срещу пандемията от коронавирус. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган днес,

Турция започва да вижда светлината в края на тунела в борбата срещу пандемията от коронавирус. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган днес, предаде „Анадолската агенция“. 

 

„Турция изоставя трудния период и започва да гледа към бъдещето с увереност и надежда“, написа турският президент в Туитър.

 

Той добави, че страната му започва да постига конкретни резултати в борбата с COVID-19 и като такъв посочва тенденцията за намаление на смъртните случаи.

Ердоган обясни, че с всеки изминал ден оздравелите са повече от новите заразени, което показва, че страната е овладяла пандемията.

Към днешна дата заболелите от COVID-19 в Турция са малко над 112 000, а починалите – 2900. Броят на изписаните от болница, след като са се възстановили е близо 34 000.

Вчера здравният министър на страната Фахретин Коджа обяви, че Турция е възприела свой протокол за лечение на коронавируса, който до момента дава много ефективни резултати.

Според него успехът се дължи на въвеждане на бързи промени в протокола, възприет в много държави.

„Няма съмнение, че основната причина за резултатите ни са героичните усилия на нашите здравни работници“, каза Коджа.

За разлика от други страни, лекарите в Турция не съветват хората със симптоми на коронавируса като висока температура, болки в гърлото и кашлица да приемат антипиретици и да останат на домашно лечение, а насочват към болничен прием. Там незабавно започват терапия с хлорохин при съмнителните случаи. Това става още преди да са излезли резултатите от пробите за COVID-19. Друга разлика има и в употребата на хлорохина, който се прилага заедно с антибиотика азитромицин – още в началния етап на заболяването.

Също на ранен етап се използва и препаратът фавипиравир (favipiravir), използван първо в Китай при интубирани пациенти, съобщи Фахретин Коджа. Прилага се и кислородна терапия на пациенти със затруднено дишане – отново на ранен етап от лечението, което, по думите на министъра, е намалило броя на починалите от дихателна недостатъчност.

COMMENTS

WORDPRESS: 0