Ердоган се закани: Турция няма да приема мигранти обратно, ако няма безвизов режим на нашите граждани

Споразумението за бежанците е с категоричното условие – безвизов режим за турските граждани и ако то не бъде изпълнено, Турция няма да приема мигранти

Споразумението за бежанците е с категоричното условие – безвизов режим за турските граждани и ако то не бъде изпълнено, Турция няма да приема мигранти обратно. Това заяви президентът Реджеп Ердоган пред италианската държавна телевизия RAI.Той припомни и казаното от външния министър Мевлют Чавушоглу, който постави същото условие. „Турция настоява ЕС да въведе безвизов режим за гражданите й не по-късно от средата на октомври, в противен случай сделката за бежанците ще бъде развалена.
Ако не се стигне до либерализация на визовия режим, ще бъдем принудени да се откажем от изпълнението на споразумението от 18 март за връщане на бежанците“, бе заявил Чавушоглу пред германския в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ с уточнението, че Анкара очаква ЕС да посочи и конкретната дата за отпадането на визите.
Днес в Туитър той и външният министър на Австрия Себастиян Курц размениха остри реплики, като Чавушоглу подчерта, че това не е ултиматум. ЕС се ангажира да бъдат ускорени преговорите по присъединяването на Турция и обеща безвизово движение на турските граждани в Шенген, заяви Ердоган.

COMMENTS

WORDPRESS: 0