Ердоган размаха пръст на Германия след като Бундестагът призна арменския геноцид

Приемането на резолюцията за признаването на арменския геноцид в германския парламент ще има сериозни последствия за отношенията между Турция и Герман

Приемането на резолюцията за признаването на арменския геноцид в германския парламент ще има сериозни последствия за отношенията между Турция и Германия. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от AFP, предава „Фокус“. Тази резолюция ще засегне сериозно турско-германските отношения“, заяви Ердоган пред пресата в Кения, където извършва посещение.
Той посочи, че след връщането си в Турция ще бъде взето решение за „постъпките“, които страната му ще направи в отговор на решението на Германия.

Припомняме, че днес германският парламент  одобри резолюция, която окачестви масовите убийства на арменците в Османската империя пред 1915 година за геноцид, предадоха световните информационни агенции. Документът бе одобрен с огромно мнозинство, като само един депутат е гласувал против. Имало е и един въздържал се, информира АФП. Дебатите бяха инициирани от управляващото мнозинство и партията на „зелените“ . Резолюцията бе озаглавена „В памет на геноцида над арменците и други християнски малцинства през 1915 и 1916 година”, допълва сайтът. Жертви на масовите убийства на арменци в кампании на Османската империя стават милион и половина души. Геноцидът вече е признат от 29 държави.
Преди гласуването президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че признаването на арменския геноцид ще усложни двустранните отношения.

Германското правителство възнамерява да насърчи установяването на диалог между Турция и Армения, включително по въпроса за разбиране на събитията, които са се случили в Османската империя. Това пък съобщи германския канцлер Ангела Меркел, коментирайки решението на Бундестага да приеме резолюция за признаване на арменския геноцид в Османската империя през 1915 година, пише tass.ru.
„Германия и Турция имат много общо, каза Меркел, припомняйки, че в държавата им живеят около 3 милиона души с турски корени.
Така че аз и цялото правителство на Германия възнамеряваме да допринесем за установяването на диалог между Турция и Армения.“

COMMENTS

WORDPRESS: 0