Ердоган оттегля всички съдебни искове за обида и неуважение към личността му

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че оттегля всички съдебни искове за обида на неговата личност, предадоха информационните агенции. Ердо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че оттегля всички съдебни искове за обида на неговата личност, предадоха информационните агенции.

Ердоган говори в петък вечерта на събитие в Анкара, организирано в почит на убитите и ранените при неуспешния опит за преврат на 15 юли.

„Само веднъж ще простя и ще оттегля всички искове за многото случаи на неуважение и обиди, които бяха отправени към мен“, каза турският президент.

По-рано тази година министърът на правосъдието съобщи, че в страната са заведени 1845 съдебни дела за обида на президента.

Сред подсъдимите са лидери на опозиционни партии, както и хора, публикували коментари в социални медии.  Ердоган вече спечели няколко подобни дела, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Турският президент също така призова страните от Запада да не се месят във вътрешните работи на Турция. „Някои ни дават съвети, твърдят, че се тревожат. Не се бъркайте в чужди работи!“, призова Ердоган.

„От ЕС или други западни държави…нито един представител не дойде да поднесе съболезнования“, каза Ердоган и отбеляза, че 237 цивилни и лоялни членове на силите за сигурност са загинали при опита за преврат. Той обвини критиците, че застават на страната на пучистите.

В коментар на чистката на десетки хиляди държавни служители заради предполагаеми връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е сочен за мозък на преврата, Ердоган каза, че Турция ще отстрани толкова хора, колкото е необходимо.

На същото събитие премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че армията е прочистена от привърженици на Гюлен, предаде Анадолската агенция, цитирана от ДПА.

COMMENTS

WORDPRESS: 0