Ердоган отправи призив към САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен, когото той смята за отговорен за извършения снощ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес САЩ да екстрадират проповедника Фетхуллах Гюлен, когото той смята за отговорен за извършения снощи неуспешен опит за преврат, предаде Франс прес.

„САЩ, вие трябва да екстрадирате този човек“, заяви държавният глава пред хиляди свои привърженици.

„Обръщам се към президента на САЩ. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. Сега, след този опит за преврат, отново повтарям: Предайте го на Турция“, каза Ердоган, цитиран от ТАСС, като допълни, че Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, е в списъка на Турция на издирваните терористи.

Ердоган подчерта, че ако Турция и САЩ са стратегически партньори, те трябва да изпълняват условията на това партньорство.

„За щастие опитът за преврат се осъществи не така, както искаха организаторите му“, отбеляза той.

Ердоган обяви още при връщането си в Истанбул, че бунтът е организиран от паралелни структури в армията, верни на Фетхуллах Гюлен. Самиян Гюлет отрича да има нещо обко с опита за преврат.

Турският президент Таип Реджеп Ердоган пристигна в Анкара тази вечер и веднага се отправи към парламента.

Ердоган бе посрещнат с ръкопляскания от присъстващите. В парламента, който тази нощ бе бомбардиран от превратаджиите, се провежда извънредно заседание.

Заседанието започна с минута мълчание и изпълнението на националният химн. В залата са премиерът и началникът на Генералния щаб на армията.

Преди началото на заседанието четирите основни политически партии в Турция в съвместна декларация осъдиха опита за преврат срещу правителството.

„Това е рядък пример за единство на обичайно разединената турска политическа сцена“, подчертава Ройтерс.

В същото време хиляди привърженици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се събраха тази вечер в Истанбул, за да потвърдят подкрепата си след неуспешния опит за държавен преврат на група военни, предаде Франс прес.

Симпатизантите на президента се събраха в азиатската част на града, откликвайки на неговия призив в „Туитър“ да останат по улиците, тъй като все още е възможен нов изблик на насилие.

Истанбул е крепост на Ердоган, който беше кмет на града.

В Анкара поддръжниците на президента се събраха пред парламента, но бяха по-малобройни.

Снимка: Ройтерс

COMMENTS

WORDPRESS: 0