Ердоган: Ние ще минем без отмяна на визите, както досега. Какво ще прави обаче ЕС, ако отворим границата и бежанците тръгнат към Европа?

Турция може да организира референдум по въпроса дали да продължи преговорния процес по присъединяване към ЕС, заяви турският президент Реджеп Тайип Ер

Турция може да организира референдум по въпроса дали да продължи преговорния процес по присъединяване към ЕС, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС.
„ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 г., но процесът се бави. Ако ЕС отстъпи по темата за тероризма (искането на Брюксел за изменение на турското антитерористично законодателство), ние лесно ще обясним ситуацията на народа. И ще попитаме нацията да продължават ли преговорите за влизане в ЕС или не“, каза Ердоган в университет в Истанбул.
Според Ердоган ЕС не иска да приеме Турция, защото тя е с мюсюлманско мнозинство и това е дискриминация.
Ердоган също напомни, че ръководството на ЕС трябва „да помисли какво ще прави, ако Турция отвори границите и бежанците тръгнат към Европа“.
„Ние ще минем и без отмяна на визите, както и досега. Ще могат ли обаче европейските страни да приемат със същото хладнокръвие ситуацията, когато бъдат разбити мечтите на милионите бежанци, чийто живот е свързан със споразумението за реадмисия и възможностите, които то предоставя?“, запита турският президент.
Споразумението за реадмисия е ключов аспект от визовата либерализация, а може също така да направи по-ефективна съвместната борба на Турция и ЕС срещу незаконната миграция и тероризма.
По-рано Ердоган заяви, че ако се провалят преговорите по отмяна на визите за турци в ЕС, споразумението за реадмисия няма да бъде прието в турския парламент, отбелязва ТАСС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0