Ердоган: Градовете на Ислямската цивилизация се превърнаха в руини, изморени сме

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за деескалация на напрежението в Близкия изток и отбеляза, че в региона всички вече са изморени от ко

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за деескалация на напрежението в Близкия изток и отбеляза, че в региона всички вече са изморени от конфликти.

„Градовете на Ислямската цивилизация се превърнаха в руини.

Вече никой не е в състояние да плаща за това. Нито една страна няма право да хвърля в огъня никоя от страните“, каза Ердоган на тържественото откриване на „Турски поток“ в Истанбул, в което участваха заедно с руския президент Владимир Путин, а техни гости бяха българският премиер Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. „Уважаеми гости, както и вие следите в последно време в региона се развиват различни събития, които ни напрягат. Нашият партньор САЩ, а също така и нашият съсед Иран – можем да говорим, че вече са в конфликт.“, заяви Ердоган.

„Нашата съседна страна Ирак – те също имат проблеми с устойчивото развитие. Всички в Ирак са наши братя, сестри и приятели.

Готови сме да направим всичко възможно, за да бъде обезпечена териториалната цялост на Ирак и развитието им като съседи.“, допълни още президентът на Турция. Затова, подчерта турският президент, са готови да направят всичко възможно да бъде обезпечена териториалната цялост на Ирак и устойчивото развитие на страната. „Нито Ирак, нито Либия, нито останалите страни в залива не трябва да се превръщат в зона на конфликт“, категоричен беше той.

Ердоган допълни, че с руския президент Владимир Путин вече провеждат телефонни разговори с ръководители на различни страни и ще поддържат непрестанен диалог в усилията им да намалят напрежението в Близкия изток.

„Нека да не превръщаме Средиземно море в море на конфликти, заяви турският президент.

Той предупреди, че крайбрежната траектория на Турция е най-голяма и не може да се предприема нещо без нейно знание. „Ние имаме най-дългото крайбрежие в Средиземно море и Турция има право на мнение по всеки един проект. Нито един проект, който игнорира нашите интереси в Средиземно море, няма да успее“, предупреди Ердоган.

COMMENTS

WORDPRESS: 0