Ердоган: Броят на бежанците в Турция стига до 4 милиона, от ЕС сме получили 1,8 милиарда евро

„Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна за срещата Турция - ЕС. Благодаря на моя приятел г-н

„Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна за срещата Турция – ЕС. Благодаря на моя приятел г-н Борисов, който ме покани тук“, заяви турският президент Реджеп Ердоган след срещата между него, лидерите на Европейския съюз и и министър-председателя на България Бойко Борисов.
„Надяваме се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. В предходните ни срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се направят за да се подобрят отношенията ни. Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и с бежанците“, каза още Ердоган.
Турският президент настоява представителите на ЕС да изпълнят дадените обещания по мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и да се набележат конкретни стъпки, които предстои да бъдат предприети.
„Броят на бежанците в Турция стига до 4 милиона. Имаше ангажимент от ЕС за 3 млрд. евро и нашите институции сме получили 1,8 милиарда. Надяваме се сега да получим транша от 3 милиарда. Ще улесним живота на сирийците в нашата страна“, посочи още Ердоган.
„Имаме друг въпрос, на който очакване отговор, и това е реабилитирането на визовия режим за нашите граждани. ЕС към настоящия момент трябва да направи час по-скоро своята стъпка. Нашите граждани не трябва да губят вяра в ЕС. Смятаме, че тези технически въпроси не трябва да бъдат обект на политиката. Това, което създава затруднение, са двустранните спогодби като тази за сухопътния транспорт“, добави Ердоган.
„Турция се бори в границите си с много терористични организации. Операциите, които провеждаме, допринасят и за сигурността на Европа. Очакваме подкрепа за тези операции, а не неоснователни критики. Турция уважава хуманитарните права. Нашата операция за борбата с тероризма ще продължи“, добави турският президент.
„Ще бъде грешка Турция да се изолира от този процес на партньорство. Ние сме страна, която има трайни отношения с Европа, имаме много точки , по които имаме общи интереси. Докато ЕС продължава да подхожда по несправедлив начин, няма да се намери решение на Кипърския въпрос. Ние се отправяме с призив за справедливост към ЕС относно механизма за изследване на природните богатства в Кипър. Очакваме ЕС да проучи това, което представихме като информация“, каза още той.
„Турция подкрепя каналите на диалога да бъдат отворени, всички днес направихме стъпка в тази посока, но трябва да предприемем и конкретни мерки“, завърши Ердоган.
„Благодаря на моя приятел Бойко Борисов, че ни посрещна тук. За втори път идвам – първият път небето беше синьо, сега има мъгла, не виждам Черно море. Щастлив съм обаче, че успявам да допринеса за климат на доверие между ЕС и Турция“, каза на пресконференцията след срещата на ЕС-Турция председателят на Еворпейската комисия Жан-Клод Юнкер.
„Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турският народ е един велик народ, изпитвам уважение към него“, добави той. „Искаме Турция да е стратегически партньор на ЕС, грешка е, че описваме различията, които ни разделят, а не общите неща, които могат да ни сближат. Споделяме геостратегически интереси и в енергийното снабдяване, никога не говорим затова. Европа дава своя финансов принос. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде в Турция през 2018 година“, обясни Юнкер.
„Съвместно наше задължение е борбата с тероризма. Единствено обединени ще се справим с това ужасно бедствие. По отношение на миграцията всичко не е идеално, но споразумението ни с Турция се оказва много ефикасно, защото бежанците, идващи към ЕС, са намалели с 87%“, каза още председателят на Европейската комисия. „Това доказва, че когато Турция трябва да даде пример за солидарност, го прави и полага невероятни усилия. Резултатите за солидарността между ЕС и Турция са видими. ЕС даде своя ангажимент да даде 3 милиарда евро. Нашите държави-членки са съгласни с това“, добави той.
„За останалите неща – аз съм романтичен, носталгичен, може би съм малко тъжен от отношенията ни с Турция. Подкрепям техните усилия да станат членове на ЕС. Аз съм против простата идея, която е повърхностна, да прекратим преговорите с тях. Не, аз съм гарант, че тези преговори ще продължат. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри отношенията си с държавите в ЕС, ще говоря с Кипър и Гърция, това е особено важно“, заяви още Жан-Клод Юнкер.
„По отношение на опита за преврата в Турция, това беше недопустим акт. Ние веднага излязохме с комюнике. В сложния свят, в който живеем, беше съвсем ясно, че ние трябва да осъдим този акт. Той се отнася до опита на лица, които опитаха да обърнат процеса на демокрация в Турция. Ние не знаехме, че става дума за опит за убийство на президента. Оттогава турските институции доказаха, че са способни да реагират в такъв критичен момент“, коментира още председателят на ЕК.