Ердоган: Близо сме до победа в Африн

Президентът Ердоган заяви, че турската операция в Северозападна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) се приближава към "победа" с вс

Президентът Ердоган заяви, че турската операция в Северозападна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) се приближава към „победа“ с всеки следващ ден.

Това съобщава в. „Хюриет дейли нюз“, като цитира изказване на Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в окръг Афион преди окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

„От 40 години моята страна страда много от терористите вътре в нея. И тези вътре в страната (ПКК) обединиха силите си с онези терористи в Сирия (СЗН) . . . Но ние се приближаваме към победа с всеки изминал ден“, посочи държавният глава, цитиран от БТА.

Анкара смята, че сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е разглеждана като терористична организация от САЩ, ЕС и Турция.

Президентът напомни, че целта на операцията трите милиона сирийски бежанци, които в момента се намират в Турция, да се върнат по домовете си в безопасност.

„За това се борим ние. Не ни трябват сирийски земи“, подчерта Ердоган.

Офанзивата на турските въоръжени сили „Маслинова клонка“ в района на сирийския град Африн започна на 20 януари.

Използва ли Турция химическо оръжие?

Сирийски лекари, сирийските кюрдски сили и организация за наблюдение на човешките права обвиниха Анкара в извършване на газова атака в сирийския район Африн. На това турски дипломатически източник отговори ,че Турция никога не е използвала химически оръжия в операциите си в Сирия и полага максимални грижи за цивилните.

„Това са безпочвени обвинения. Турция никога не е използвала химически оръжия. Ние полагаме максимални грижи за цивилните в рамките на операцията „Маслинова клонка“, посочи цитираният източник, цитиран от Ройтерс. Той също така описа обвиненията, че шестима цивилни са били ранени при предполагаема газова атака, като „черна пропаганда“.

Франция същевременно изясни позицията си по заплахата да нанесе военни удари срещу сирийските правителствени сили, ако използват химическо оръжие. Червената линия ще е премината, ако при такива химически атаки са дадени човешки жертви, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.