Ердоган: Анкара няма да се откаже от руските С-400, казах и на Тръмп

„Руските комплекси се превърнаха в един от ключовите проблеми в двустранните отношения със САЩ. Ние с Доналд Тръмп сближихме мненията си за необ

„Руските комплекси се превърнаха в един от ключовите проблеми в двустранните отношения със САЩ. Ние с Доналд Тръмп сближихме мненията си за необходимостта да търсим пътища за урегулиране на разногласията. Аз му обясних как Турция е стигнала до решението да закупи руските ракетни системи и Тръмп счита позицията на Анкара за основателна“.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на заседанието на парламентарната група на управляващата партия, цитиран от Анадолската агенция. „Ние съобщихме на ръководителя на Белия дом, че Анкара няма да направи крачка назад по въпроса. Но и отново подчертахме нашата заинтересованост от покупката на системите Patriot от САЩ“, каза той в коментар за резултатите от визитата си във Вашингтон.

Турският лидер отбеляза, че руските зенитно-ракетни комплекси не представляват заплаха за системата на НАТО, а обратните твърдения по темата преследват напълно различни цели.

„Натискът върху Анкара по този въпрос засяга суверенитета на Турция. В разговора с Тръмп подчертах и необоснования натиск върху нас по въпроса за участието на страната ни в програмата за производството на изтребителите F-35. Турция не е потребител, а пряк участник в тази програма“, каза Ердоган.

Той предупреди, че ако САЩ не променят безкомпромисната си позиция за участието на Турция в програмата за F-35, Анкара ще бъде принудена да търси алтернатива за удовлетворяването на своите средносрочни потребности.

„Независимо от това, че преговорите в Белия дом не доведоха до фундаментално решение на проблемите в междудържавните отношения, все пак Анкара и Вашингтон демонстрираха пред света, че няма да позволят на проблемите да забавят развитието на двустранните връзки“, коментира Ердоган.

Той за пореден път осъди опитите на определени страни да легитимират действията на терористите от Кюрдската работническа партия ПКК. „Онези, които опитаха да представят сирийското крило на ПКК като структура, водеща борба с терористите от Ислямска държава, днес опитват да скрият фактите за масовите убийства на мирни жители, извършени от престъпната организация /ПКК/“, заяви той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0