Емил Димитров: Река Конска наводни Батановци, а не язовир “Студена“

Река Конска наводни Батановци, а не язовир "Студена", защото тя иначе е ручей, а сега е като Дунав. Това каза министърът на околната среда и вод

Река Конска наводни Батановци, а не язовир „Студена“, защото тя иначе е ручей, а сега е като Дунав. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред бТВ по повод евакуацията на жители в Батановци заради наводненията. 

По думите му язовир Студена в Перник помогна на цяла Струма, защото „той поемаше 7 кубика, а изпускаше 2, а когато получаваше по 14, изпускаше 4-5 кубика. В момента язовира действа като буфер, защото ние сме оставили 3,5 млн. възможност като дойде вода, да не прелива. Сега изпуска вода и както виждате в Батановци няма наводнение“.

Димитров обясни още, че язовирът изпуска с една и съща скорост, като една нощ е бил намален на 2 кубика и не е виновен язовирът за наводнението.

„Разбира се, че не е закъсняло изпускането на „Студена“. Има 3,5 млн. резерв. Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете: „Защо оставихте града без вода?“. Има си разчети. Язовирът е с обем 25,2 млн. куб м., ние можем да го пълним до 24,2 млн., а го държим на 21-23″, подчерта екоминистърът.

Според него когато дойде голямата вода, „дойдоха и 6-7 кубика – ние изпускахме по два. Дойдоха 14 кубика, ние изпускаме по пет. Една нощ спряхме язовира, за да можем да помогнем на реката. 14 дни оттук нататък ще се изпускат по 4-5 кубика и както виждате реката вече не е препълнена“, допълни той.

Димитров добави, че хората не са били никога застрашени и откакто той е министър и това управление е там, не е имало проблеми.

„Река Конска има над 100л/кв.м., а нагоре има много микроязовири и огромна зона. Реката, която иначе е ручей, сега стана като Дунав. Река Конска наводни“, категоричен е ресорният министър.

По думите му в язовир „Студена“ има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици, за да се свали обема до 21 млн. куб. метра. „Всеки град трябва да има резерзно захранване и тръбата от Мало Бучино не е излишна инвестиция. Много е скъпо и те (другите градове – бел. ред.) затова избягват. Перник има достатъчно вода за година и половина. Сега ще свалим обема до 21, а пролетта ще го напълним отново до 23“, заяви още той.

„Всеки един град в криза би мечтал да има резервен водопровод. Не е виновен Нено Димов за водната криза в Перник и мисля, че язовирът е източен преди това. Но е факт, че „Студена“ може да се напълни и ние за една година го направихме“, обясни Димитров.

От думите му стана ясно, че МОСВ отговаря за 52 язовира в България, които са 85% от водния ресурс. Другите 5185 са към Държавното предприятие за управление и стопанисване на водите към Министерството на икономиката, което има и фонд с бюджет. „Всичките ни язовири са много добре, с изключение на един, който е много пълен и не знам защо не го изпускат – язовир Боровица в Кърджали“, допълни той.

В национален план 65% са пълни, резервни имаме 62%, за напояване – 36%, а за енергетика – 78%.

Според Емил Димитров Батановци се е наводнил през канализацията си, защото ако имаше клапи на канализацията, както трябва, когато дойде водата, няма да връща в града.

За единната система, която да показва в реално време нивата на язовирите екоминистърът изрази надежда, че до 10 дни ще се види новия щаб, който ще следи това. „Томислав Дончев много настояваше в новата програма да направим единно управление, което да следи язовирите, а в МОСВ се опитване да имаме единен контрол. Но при нас не са крановете, ние издаваме заповеди. Министерствата на енергетиката, на земеделието, на околната среда и на регионалното развитие ще имаме една единна система, която да обменя информация“, подчерта екоминистърът.

В язовир „Камчия“ в Бургас има 53 млн. кубика в Бургас и ще стигне до август, ако вали още няколко пъти – вода ще има до края на годината. Варна, Бургас и цялото Черноморие харчат годишно около 80 млн. кубика За язовирите, които от напоителни, стават питейни, министърът обясни, че ще струва на държавата от 3 до 5 млн., но и това няма да направят Варна и Бургас. Според мен този проект няма да се случи. ВиК ако иска да го прави, ако иска – да не го прави. Дядо Боже се смилява над Бургас. Премиерът не иска да има криза. Не съм аз този, който му дава акъл. Няма да има криза в Бургас, ако дядо Боже пусне още няколко пъти дъжд, смята Емил Димитров.

За изборите Димитров каза, че чака още два месеца, за да си ходи, защото не е лесно да отговаря за всичко. „Ако не бях депутат от Обединени патриоти, нямаше да стана министър. Няма да кандидатствам на следващите избори и лично аз не съм заинтересован на коя дата ще има избори. За какво да ходят ВМРО на консултации при президента, каква полза има от това, попита той. Няма смисъл от този разговор – казва се една дата и се насрочват изборите“, подчерта той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0