Елена Йончева обвини Корнелия Нинова, че предава послания от властта по Барселонагейт

Евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева обяви, че Корнелия Нинова я е предупредила как прокуратурата ще заведе дело срещу нея, ако продължи да ра

Евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева обяви, че Корнелия Нинова я е предупредила как прокуратурата ще заведе дело срещу нея, ако продължи да разследва „къщата в Барселона“.

В интервю за изданието Euractiv Елена Йончева посочва, че разговорът между двете се провел през юли 2018 г. в пленарната зала на парламента. По думите на евродепутатката тя приела тогава казаното като опит да бъде предпазена. Сега обаче е убедена, че Нинова е „предавала послание на властта“.

Самата Корнелия Нинова определи като „абсурд“ това твърдения. Пред „Свободна Европа“ тя заяви, че „няма такова нещо“ и че не вижда никакво обяснение на думите на Елена Йончева освен че го прави по чужда воля.

„Беше в края на юли, в сградата на парламента, беше петъчен ден. Корнелия Нинова седна до мен в пленарната зала, в залата почти нямаше хора. Преди това бях обявила пред журналисти, че ще продължа разследването за къщата в Барселона, което не е мое. Това е журналистическо разследване, но аз ще го продължа, като използвам всички средства, за да се стигне до истината. Г-жа Нинова ми каза, че ако продължа това разследване като евродепутат, тя има информация, че срещу мен ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата. Аз й казах, че няма от какво да се притеснявам и ще продължа това разследване. Тогава допусках, че г-жа Нинова просто иска да ме предпази от евентуален удар на прокуратурата и я уверих, че нито аз, нито тя има от какво да се притеснява, защото в моята биография няма нещо, което да е притеснително“, каза Йончева, която тогава беше народен представител, а сега е евродепутат (БСП, Алианс на социалисти и демократи), пред Euractiv.

„Към края на годината получих искане на прокуратурата за сваляне на имунитета, представиха ми информация кога са започнали да събират информация, за да образуват този сигнал – това е август месец, един месец след разговора с Нинова”, допълва Йончева.

Евродепутатката отново подчертава, че не е получила политическа подкрепа от БСП за сигналите си.

„По чия поръчка е действала Нинова можем само да гадаем, аз казвам какви са фактите. Но когато няма политическа подкрепа за моите сигнали, защото те са общо три, не е само къщата в Барселона, тези сигнали вече не стоят сериозно, изглеждат като една лична битка. Аз нямам лична битка с Борисов. Освен това никога г-жа Нинова не е отправяла искане към г-н Цацаров, към разследващите органи, да се обърне внимание за тези сигнали. Освен това, когато направих тази експертиза в американска лаборатория, не съм чула от г-жа Нинова, че има такава експертиза, която доказва, че това е гласът на Борисов. Вие какъв извод ще си направите?“

Запитана защо споделя тези смущаващи неща едва сега, Йончева каза, че дълго е вярвала, че Нинова е искала да я предпази, но сега е преценила, че би било “съучастие“, ако продължи да мълчи.

COMMENTS

WORDPRESS: 0