ЕК критикува България и още 5 държави за корупцията и липсата на независима съдебна система

България заедно с още 5 държави са критикувани заради корупцията и липсата на независима съдебна система в доклада на Европейската комисия за въ

България заедно с още 5 държави са критикувани заради корупцията и липсата на независима съдебна система в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Според документа, който излезе по-рано днес, това са Унгария, Хърватия, Словакия, Чехия и Малта.

В доклада е посочено, че реформите на правосъдието в Полша от 2015 г. насам са основен проблем в страната. Унгария също е сред страните членки, където „посоката на промяната поражда сериозна загриженост относно въздействието на реформите върху независимостта на съдебната система“.

Докладът на ЕК се фокусира върху свободата на медиите, независимостта на съдебната система, плурализма, проблемите с корупцията и механизма на част от държавните институции.

„Опитваме се да отворим нова глава в защитата и насърчаването на върховенството на закона в ЕС“, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията на ЕС.

В общия доклад за България е посочено, че съществуват предизвикателства пред работата на медиите и на съдебната система. В него е отчетена липсата на прозрачност на собствеността на медиите, както и нуждата от средства за работата на институциите, занимаващи се с медийната среда. Комисията е отчела и подобна ситуация и в Гърция, Люксембург, Румъния и Словения.

Докладът определя кризата с коронавируса като „стрес тест“ за 27-те страни членки относно „върховенството на закона“, тъй като част от ограничителните мерки, предприети от правителствата, са отишли твърде далеч.

COMMENTS

WORDPRESS: 0