ЕК: Затварянето на границите не е необходимо

Затварянето на границите в ЕС като мярка срещу разпространението на коронавируса не е необходимо, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран

Затварянето на границите в ЕС като мярка срещу разпространението на коронавируса не е необходимо, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той коментира, че вече във всички държави от ЕС са установени заразени и обясни, че досега седем държави от Европейския съюз са съобщили, че възстановяват граничните проверки.

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел са разговаряли днес по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Обсъдени са епидемичната обстановка и охраната на границите, така че да се пропускат доставките и да не бъде затруднявана икономиката.

По-късно през деня Фон дер Лайен ще има разговор с представители на германската лаборатория, за която се предполага, че е близо до откриването на ваксина срещу новата болест. Ще се уточни какво е необходимо, за да може лабораторията да продължи дейността си в ЕС, а не да я пренася в САЩ.

Освен това Фон дер Лайен ще разговаря с ръководителите на държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), за да обсъди мерките срещу разпространението на заразата. Свикана е и видеоконференция на европейските министри на здравеопазването и на вътрешните работи.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс се е подложил на доброволна карантина, след като е общувал с френския държавен секретар Брюн Поасон, чиито изследвания са показали, че е заразена. Тимерманс ще остане в изолация до края на седмицата.

ЕК представи и допълнителни насоки за пресичането на епидемията. Комисията отбелязва, че целта е едновременно да бъде предпазено здравето на хората, като бъдат ограничени щетите за икономиката.

Настоява се хората, за които е установено заразяване, да получават лекарска грижа в държавата, от която идват или където са пристигнали, при съгласуваност на действията между двете държави. По границите може да се проверява здравословното състояние на пътуващите, без да се въвеждат гранични проверки, допълват от Комисията.

Според ЕК разликата между гранични проверки и проверки на здравето е в това, че граничарите могат да откажат да допуснат пътник да влезе в дадена страна, докато при установяването на болен е редно той да бъде пропуснат, за да получи лекарска грижа.

Комисията настоява съседните държави да съгласуват действията си и да извършват здравни проверки само от едната страна на общата граница.

Според Комисията държавите в ЕС имат право да въведат проверки по границите, но без да се стига до струпване и опашки, където опасността от предаване на заразата нараства. Държавите от ЕС трябва винаги да приемат обратно свои граждани и хора, на които са издали разрешения за постоянно пребиваване. ЕК допълва, че държавите имат правото да налагат карантина на пътуващите, за които се установи опасност да разпространят зараза.

През границите трябва да се осигури движението на храни, лекарства и защитни средства, добавя ЕК.

Предлага се държавите от ЕС да осигурят по границите коридори за по-бързото преминаване на товарни пратки и се допълва, че е необходимо улеснено преминаване на границите от шофьори на ТИР-ове, машинисти на влакове, пилоти и самолетни екипажи. По този начин ще бъдат осигурени услугите от най-голям обществен интерес.

COMMENTS

WORDPRESS: 0