ЕК започва наказателни процедури срещу България и още няколко страни

Европейската комисия открива наказателни процедури срещу България и Португалия за неправилно прилагане на правилата за посегателствата срещу инф

Европейската комисия открива наказателни процедури срещу България и Португалия за неправилно прилагане на правилата за посегателствата срещу информационните системи, съобщиха от ЕК.

Правилата са част от европейското законодателство за борба с киберпрестъпността и предвиждат държавите от Общността да въведат по-строги наказания за престъпления в интернет, включително за широкомащабни кибератаки.

Държавите са задължени да подобрят сътрудничеството с установяването на денонощна възможност за
връзка. Комисията е установила недостатъци в португалското и в българското законодателство и дава два месеца за отговор на двете страни. След това ЕК може да реши да продължи процедурата, се посочва в съобщението.

Откриват се и наказателни процедури срещу Австрия, България, Румъния и Унгария, заради подписването на 13 септември 2018 г. на споразумение с пет държави от Западните Балкани за автоматизиран обмен на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства.

Според комисията споразумението нарушава изключителната компетентност на ЕС в тази област.

Обменът на такива данни между държавите в ЕС е уреден с решенията на Съвета на ЕС, уточнява ЕК. Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят на доводите на комисията. ЕК може да реши да продължи след това наказателната процедура, се посочва в съобщението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0