ЕК даде съгласие на България в газовия хъб „Балкан“ да постъпва газ от Русия, както и да градим нов атомен реактор

Европейската комисия е съгласна в газовия хъб "Балкан" да постъпва и природен газ от Русия по планираните от Москва нови маршрути в региона. Това потв

Европейската комисия е съгласна в газовия хъб „Балкан“ да постъпва и природен газ от Русия по планираните от Москва нови маршрути в региона. Това потвърждение е изпратил в писмо председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер до министър-председателя Бойко Борисов, съобщи в. „24 часа“, цитирайки източници в ЕК.Единственото условие е да се спазват правилата на ЕС за равен достъп на доставчиците до инфраструктурата.
Проектът за газовия хъб „Балкан“ ще бъде обсъден задълбочено на кръгла маса във Варна в началото на септември, когато ЕК се очаква да потвърди ангажимента си към проекта.
„Следва да отбележа, че това преди всичко се дължи на вашия ангажимент за постигане на осезаем напредък в региона особено що се касае до по-ефективната интеграция на енергийните системи в европейските пазари и до повишаване сигурността на доставките чрез диверсификация на енергийния внос. Създаването на Групата CESEC през февруари 2015 година и нейната работа способстваха в тази връзка. Цялата тази работа сега започва да дава конкретни резултати. Срещата на Работната група на високо равнище, която ще се проведе в Будапеща на 8-9 септември ще отбележи конкретния напредък в редица ключови инфраструктурни проекти, включително интерконекторите на България с Румъния, Сърбия и Гърция, за които разчитаме на постоянната пълна подкрепа на България. Нека спомена и това, че на основата на нашето взаимно сътрудничество България бе в състояние да осигури, за първи път, алтернативен източник на газ – втечнен природен газ от Гърция – благодарение на споразумението за системна газова връзка между операторите на системите, което бе улеснено от Еврокомисията”, пише още Юнкер на Борисов.
Брюксел няма нищо против и България да изгради нов ядрен реактор, пише още Юнкер в писмото си. Единствено, ако бъде взето такова решение, София ще трябва да уведоми Брюксел по силата на договора за Евроатом. Писмото на Юнкер е в отговор на запитване от страна на българския премиер от юли месец. „Всеки проект за природен газ, който да минава през България, е едно добро за страната ни. Добър е за икономиката, това е нещо, което се очакваше отдавна.“ Така енергийният експерт Ангел Семерджиев коментира пред БЛИЦ новината. Такива проекти са много сериозни и отдавна се коментираха. Това решение в газовия хъб „Балкан“ да се включи и газ от Русия, е обсъждано и се коментира отдавна, фактът, че сега ни се дава зелена светлина, не е случаен“, заяви още Ангел Семерджиев.
Проектът за газовия хъб „Балкан“ ще бъде обсъден задълбочено на кръгла маса във Варна в началото на септември, когато ЕК се очаква да потвърди ангажимента си към проекта.
Снимка: REUTERS

COMMENTS

WORDPRESS: 0