Експерт: Няма месо от заразените свине в магазините

Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът не е опасен за хората. Това каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Б

Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът не е опасен за хората.

Това каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните  д-р Александра Митева по Нова тв. Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине, добави тя.

Д-р Митева заяви, че африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо.

„Основният фактор в разпространението е човешкият фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони, обясни тя. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са предимно нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине, уточни д-р Митева.

По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пяна. „Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Методът е напълно хуманен”, добави тя.

Обезвреждането става чрез загробване на определени места от компетентните органи на дълбочина над 3 метра и е изключено животинските трупове да бъдат изровени от кучета, категорична бе д-р Митева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0