Експерти: Кандидат-шофьорите да се учат да карат по магистрала, в мъгла и засилен трафик

Експерти: Кандидат-шофьорите да се учат да карат по магистрала, в мъгла и засилен трафик

Кандидат-шофьорите задължително да придобият умения за управление на магистрала, при намалена видимост и в засилен трафик, предлага работна група към

Кандидат-шофьорите задължително да придобият умения за управление на магистрала, при намалена видимост и в засилен трафик, предлага работна група към Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ след проведена среща в Министерството на образованието и науката.

Според групата експерти, обединяваща представители на институциите и бранша, часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите в категория “B” трябва да бъдат обвързани с конкретни групи умения. Сега те са вписани в методиката, но без ясни правила как да се провеждат, затова нерядко се пропускат.

Предложението е курсистите да шофират поне 6 часа „извънградско“, от които минимум 3 часа по магистрала или скоростен път или път с интензивен трафик. Подобно изискване се залага за първи път – досега управлението на магистрала или скоростен път изобщо не е било включено в изискванията за провеждане на шофьорските курсове и се е организирало само при инициатива на инструкторите.

Поне 10 часа от шофьорския курс да са за шофиране в населено място с натоварено движение, поне 2 часа да са за нощно каране и шофиране при намалена видимост, предвижда още предложението.

Учебната документация ще влезе в сила заедно с нов механизъм на контрол от страната на ИА „Автомобилна администрация“, за да се гарантира, че тези минимални часове по отделните компоненти ще бъдат спазвани, съобщават от агенцията.

За да се покрият ефективно всички тези компоненти на обучението, минималните задължителни часове за практическо обучение се предлага да бъдат увеличени на 42 часа. Паралелно се предлага да се намали броят на задължителните часове по теоретична подготовка (от 40 на 26 часа), като подобен подход би следвало да не доведе и до съществен ръст на цените за крайния потребител, отбелязват авторите на проекта.

Анализът на пътно-транспортните произшествия през 2018 г. показва, че смъртността сред водачите между 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали шофьори, а тенденцията е за нарастване на негативната статистика сред тази възрастова група.

COMMENTS

WORDPRESS: 0