Екрем Имамоглу пак спечели изборите за кмет на Истанбул

Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия спечели в кметската надпревара в Истанбул с 54% от гласовете, показват данните от

Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия спечели в кметската надпревара в Истанбул с 54% от гласовете, показват данните от вота при преброени почти 100 процента от бюлетините, съобщава агенция БГНЕС.
Втори с 45,15 % подкрепа остава Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Разликата в гласовете между двамата кандидати е 707 214 гласа. Избирателната активност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39 на сто.
На 23 юни 10,7 милиона истанбулци трябваше повторно да избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу. Кандидатът на опозицията вече спечели поста на 31 март, но турската избирателна комисия не призна резултата и касира изборите.
Избирателната активност е била 84%, или близо 9 млн. от 10-те млн. имащи право на глас жители на Истанбул са излезли да гласуват. Когато се погледне картата на Истанбул, почти цялата е червена, какъвто е цветът на опозицията.
Минути след като Върховната избирателна комисия на Турция вдигна ембаргото върху разпространяването на политически информация, Бинали Йълдъръм побърза да честити победната на Екрем Имамоглу, пожела му успех в управлението на Истанбул и заяви, че управляващите ще му помагат с каквото могат. Това е огромна, тежка, съкрушителна загуба за управляващите и за президента Реджеп Ердоган, чията партия управлява този град от 25 г.
Според данните на Висшата избирателна комисия Имамоглу печели в 27 от общо 39-те района на Истанбул. Опонентът му взема едва 12 района на икономическата и финансова столица на Турция.
За сравнение по време на изборите за 31 март Имамоглу взе ласовете в 16 района, което е драматично повишение на подкрепата за него, коментират анализатори. Спрямо вота преди три месеца Йълдъръм губи 12 района.