Екохепънинг прерасна в спонтанен протест срещу карерата край Белащица

Екохепънинг прерасна в спонтанен протест срещу карерата край Белащица

Еколози организираха хепънинг в близост до красивото пловдивско село Белащица. Председателят на „Екогасност”, Емил Георгиев запозна присъстващите с пр

Еколози организираха хепънинг в близост до красивото пловдивско село Белащица. Председателят на „Екогасност”, Емил Георгиев запозна присъстващите с проблемите на Западните Родопи произтичащи от дейността на близката кариера, стопанисвана от фирма„Холсим”. В последствие присъстващите близо 150 човека блокираха спонтанно пътя към кариерата, като не допускаха товарните камиони да преминават.
„Търпението ни е изчерпано, години на протести и нулев резултат, кой се интересува, че се крадат национални природни ресурси? -запита председателят на „Екогласност”, Емил Георгиев.Той предупреди – Това е само генерална репетиция преди генерален протест, който готвим за националния празник 6 септември.
Вече близо 3 години продължава сагата с протестите срещу кариерата на „Холсим” край Белащица. Жителите на селищата Белащица, Гълъбово, Марково, Брестник, Куклен, Цар Калоян и ПК Екогласност не се умориха да се борят срещу концесионера и вредите от дейността му, които понасят ежедневно.
Хората се жалваха дори на швейцарската посланичка, подариха й чували с праха, с който швейцарската компания засипва околността, многобройни протестни шествия, сигнали до държавните институции и Прокуратурата съпътстват борбата на Белащица и околността да се спазват екологичните норми на страната.
Засега има реакция само от Министерство на енергетиката. Емил Георгиев от Екогласност подчерта: “Прави чест на министър Петкова, че наложи санкция в размер на 50 000 лева, с което се потвърди правотата на твърденията ни, че там се извършва незаконен добив, т.е. краде се българско природно богатство”.

Той разказа, че концесията е от 2000 г., разписана от тогавашния премиер Иван Костов и е за 20 години. В края на декември, миналата година, имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я запознаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона – запрашаване, липса на задължителното по предписания оросяване на терена, значително увеличение на респираторните заболявания, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа извън координатите на разрешената концесия. Посланичката обеща да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да съдейства в диалога по разрешаването им. Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е променило, освен признанието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „Холсим” добива природни богатства извън разрешените граници, което става ясно от наказателно постановление на Министъра на енергетиката от 21май.

COMMENTS

WORDPRESS: 0