Екипажът на заседналия край Камен бряг кораб отказва да слезе на брега

Екипажът на заседналия край Камен бряг кораб отказва да слезе на брега

Разследващите инцидента с товарния кораб "Вера Су", заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, убеждават екипажа да слезе на бр

Разследващите инцидента с товарния кораб „Вера Су“, заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, убеждават екипажа да слезе на брега.
След поредния отказ моряците да се евакуират, да кажем, че сме в преговори да ги убедим да слязат на брега, заяви за БТА Радослав Бухчев – административен ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич, която води разследването. В отговор на въпрос дали е отпаднал вариантът прокурор да се качи на борда Бухчев каза: „Как да се качи, като няма достъп до кораба?“.
По думите му времето на Яйлата е неблагоприятно и екипажът няма как да бъде разпитан и в близките дни с оглед на очакваната лоша метеорологична прогноза. Окръжният прокурор добави, че се предвижда показания да дадат капитанът или помощник-капитанът на „Вера Су“, както и двама моряци, които са били на вахта към момента на произшествието.
Окръжната прокуратура в Добрич води разследването в три направления, съобщиха вече от държавното обвинение на брифинг. Основният текст е за престъпление по транспорта – какви са причините, довели до инцидента. Ще се изяснява и въпросът – с оглед на превозваната от кораба амониева селитра, дали има замърсяване и нанесени ли са щети на околната среда. Прокуратурата ще разследва и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни и дали не е проявено бездействие от страна на длъжностни лица. Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжната прокуратура в Добрич поради фактическата и правна сложност на случая и обществената му значимост.

COMMENTS

WORDPRESS: 0