Единият от двамата бивши шефове на Комисията по хазарта е пуснат под гаранция, другият остава в ареста

Председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев е освободен срещу парична гаранция от 40 000 лв., съобщи Нова тв. Другият бивш пред

Председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев е освободен срещу парична гаранция от 40 000 лв., съобщи Нова тв.

Другият бивш председател на държавната комисия Огнемир Митев обаче остава в ареста, тъй като може да извърши друго престъпление, съобщиха от прокуратурата. Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Според обвинението щетите за бюджета от 500 млн. лв. са нанесени от действията на задържания Митев, който по думите на прокурора не е упражнявал контрол върху приходите от хазарт на Божков.

„10 000 лв. (на ден – бел. ред.). Това е прословутата сума, която е обещавана и предлагана като подкуп. Тя е предлагана и е давана и по отношение на това обвиняемо лице. Той е осъществявал контрол, негови са били решенията. Той е имал правомощия да определи хора, които да проверяват, които да сигнализират, ако има нещо нередно, а той е бездействал през целия период, в който е изпълнявал тази длъжност“, обяви наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Георгиев е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. За обвинението съобщи и главният прокурор Иван Гешев, който говори за хазартната сага в столичния квартал „Христо Ботев“.

На 29 януари спецпрокурори и полицаи влязоха в Комисията по хазарта и в централата на „Нове холдинг“, която е собственост на Васил Божков.

Полицейската акция имаше и в офис на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата. Беше претърсена и бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена.

COMMENTS

WORDPRESS: 0