Европейската комисия с мерки срещу рекордно високите цени на тока

Европейската комисия с мерки срещу рекордно високите цени на тока

Европейската комисия предлага решения за кризата със скъпия ток след като правителствата в държавите-членки на блока призоваха Брюксел да “оправи проб

Европейската комисия предлага решения за кризата със скъпия ток след като правителствата в държавите-членки на блока призоваха Брюксел да “оправи проблема”.
В началото на есента цените на електроенергията достигнаха рекордни нива. Скокът предизвика бурно недоволство. Националните правителства станаха обект на натиск. Причините за повишаването на цените са много и са комбинация от възстановяващите се след COVID-19 икономики, недостатъчното снабдяване с природен газ заради все по-голямото търсене, увеличаването на цената на Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS), слабият вятър, който пречи на производството на вятърна енергия и особеностите на пазара на електроенергия в ЕС. Това повиши цените на природния газ с повече от 400 процента тази година, докато цените на електроенергията на едро са се повишили с 200 процента.
Енергийните министри в държавите в ЕС поискаха от Комисията да даде решения за кризата. Колегиумът на комисарите ще изготви комюнике, в което ще анализира ситуацията в момента, мерките в краткосрочен аспект, които да бъдат предприети в страните-членки, както и стъпките за по-голяма устойчивост на енергийните системи в средносрочен план.
Това е знак, че трябва да ускорим прехода ни към зелена енергия, тъй като сме силно зависими от вноса на твърди горива, 97 на сто от нефта и 90 на сто от газа също са внос“, припомнят от Комисията.
Оттам смятат, че трябва да се подпомогнат енергийно бедните, като мерките трябва да бъдат обратими и да не подлагат на риск прехода към зелена енергия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0