Европейската комисия предложи пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти на гражданите на Европейския съюз

Комисията иска по този начин да премахне хартиените документи, които лесно се фалшифицират и се използват за проникване в ЕС от територията на държа

Комисията иска по този начин да премахне хартиените документи, които лесно се фалшифицират и се използват за проникване в ЕС от територията на държави, които не членуват в блока

Европейската комисия предложи личните карти на гражданите на Европейския съюз да съдържат задължително дигитални пръстови отпечатъци на притежателите си като част от борбата срещу фалшификацията на документи, използвани от престъпници и екстремисти. Предложението най-вероятно ще предизвика бурни реакции в страни като Германия, където защитата на личните данни е особено важна поради исторически причини, отбелязва Ройтерс.

Комисията иска по този начин да премахне хартиените документи, които лесно се фалшифицират и използват за проникване в ЕС от територията на държави, които не членуват в блока. Мерките не предвиждат задължително въвеждане на лични карти от държавите членки, но страните, в които ги има, ще трябва да включат в тях два биометрични показателя – два пръстови отпечатъка и снимка на лицето на държателя.

Личните карти, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати в срок от пет години, а до десет трябва да бъдат отстранени и тези, които не се разчитат от технически устройства. Новоиздадените карти няма да имат срок на валидност повече от 10 години. Комисията предложи днес и други мерки за сигурност като улесняване на достъпа на властите до информация от електронни и банкови профили от една държава членка в друга. Предвижда се също разширяване на списъка за забрана на продажбата на химикали, които могат да бъдат използвани за създаване на експлозиви.

Има предложение и за ограничаване на трафика на огнестрелни оръжия. Всички тези предложения се нуждаят от одобрението на държавите членки и на Европейския парламент.

По данни на Европейската комисия сега 80 милиона европейци притежават лични карти, които не се разчитат от технически устройства и не съдържат биометрични данни.

Във всички държави членки на ЕС има лични карти освен в Обединеното кралство, Ирландия и Дания. В Австрия и Швеция те не са задължителни.

Сред евродепутатите има гласове против идеята за новите лични карти. Германският депутат от Зелените Ян Филип Албрехт е на мнение, че задължителното включване на пръстови отпечатъци в документите за самоличност не е залог за сигурност и посочва, че дори и отпечатъците могат да се фалшифицират. Европейският съюз изисква от 2009 г. в личните карти да се съдържат биометрични данни, но повечето държави забавиха прилагането на мярката. Прилагането й се извършва по различен начин в различните държави. В белгийските лични карти има биометрични данни, но няма пръстови отпечатъци. В Германия гражданите имат право на избор дали в личните им карти да има пръстови отпечатъци. В Испания новите лични карти съдържат отпечатъци.