Европейската комисия предлага премахването на визовия режим с Турция

Европейската комисия предлага премахване на визовия режим с Турция, съобщи Франс прес, като се позовава на официален анонс на законодателния орган на

Европейската комисия предлага премахване на визовия режим с Турция, съобщи Франс прес, като се позовава на официален анонс на законодателния орган на ЕС.

По-рано германската телевизия ARD публикува предварително на сайта си документа с предложението. В него от ЕК изразяват съгласието си визовия режим да отпадне това лято, съгласно споразумението ЕС-Турция за спиране на миграционния поток към континента, но същевременно изтъкват, че южната ни съседка все още не е изпълнила всички необходими условия за свободно пътуване на гражданите й в Шенгенската зона.

На 18 март Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море. В замяна страните-членки ще приемат регистрирани сирийски бежанци директно от Турция. Заедно с това трябваше да бъде ускорен процеса за премахване на визовия режим за нейни граждани, както и този за приемане на страната в ЕС. Последната част от споразумението предизвика недоволството на някои европейски обществени и политически кръгове, според които Турция далеч не е готова за ускорена европейска интеграция.

Предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от депутатите в Европейският парламент, както и от всички страни-членки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0