Европа преминава на дистанционна работа

Германия обсъжда възможността да разпореди със закон преминаването на дистанционна работа по време на заключване. В някои европейски държави това вече

Германия обсъжда възможността да разпореди със закон преминаването на дистанционна работа по време на заключване. В някои европейски държави това вече е реалност, пише „Дойче Веле“.
Потребител споделя в Туитър, че вече четири дни от седмицата може да работи от къщи, но рискува да изгуби работата си. Други се оплакват от скрит натиск и твърдят, че им се налага да ходят на работа, независимо от опасността да се заразят с коронавирус.
Под хаштага #MachtBueroszu (#Затворете офисите – бел. ред.) потребителите призовават за законово регулиране на дистанционната работа.
Независимо от това, допитване на социологическия институт „Civey“ по поръчка на „Шпигел“ показва, че незначително мнозинство от германците се обявяват за задължителен „хоум офис“ във връзка с коронавируса.
Въпреки че много политици и почти всички известни германски вирусолози призовават отдавна да бъде вписана в закон възможността за дистанционна работа, много хора продължават да работят от офисите. Затова идеята за „хоум офис“ е залегнала сериозно в дневния ред на обществото. Дори президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер в своето обръщение към гражданите ги призова да не ходят в офисите, ако няма спешна необходимост от това, а ръководителите на фирмите, на кадровите отдели и мениджърите трябва да го направят възможно.
Председателят на Световната медицинска асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоя да бъдат налагани глоби на компании, които препятстват преминаването на дистанционна работа.
И независимо, че дистанционната работа може да предизвика скептицизъм у критиците в Германия, в други европейски държави това стана практика.

Белгия последва примера на Франция

От 14 октомври всички служители във Франция, които могат да работят от къщи, са длъжни да го направят. Малко по-късно Белгия последва този пример. Задължението да се работи от къщи е свързано не толкова с риска от заразяване на работното място, колкото по време на пътуване с обществения транспорт сутрин.
Във Франция има и изключения, например, за архитекти и инженери, които трябва да работят със специално оборудване. Но дори и те могат да остават само за определено време в ателиетата или фирмите.
В Белгия ограниченията са свързани единствено с осигуряване на непрекъснатия производствен процес в определени отрасли. В началото, въпреки че „хоум офисът“ беше обявен за задължителен, много белгийци продължиха да ходят на работа. В тази връзка правителството засили контрола върху спазването на взетите от него решения, започнаха и продължават проверките без предварително предупреждение. Глобите за нарушения по време на локдаун са високи – компаниите, които не са изпратили служителите си на дистанционна работа, трябва да платят глоба до 48 000 евро.

Хоум офисът е задължителен в Шотландия и Португалия

В Шотландия дистанционната работа също е задължителна. Хоум офисът по време на пандемия трябва да стане стандарт, а не изключение. Според действащите правила, за да излезе от дома си, гражданинът трябва да има основателни причини, се казва в документ на шотландското правителство за засилване на борбата с коронавируса. На хората се разрешава да отидат до работните си места, единствено ако работата не може да бъде свършена от къщи.
В Португалия задължителното преминаване на дистанционна работа е въведено „навсякъде, където е възможно“, без за това да е необходимо сключване на споразумение между работодатели и служители, уточни премиерът Антониу Коща.

Хоум офисът в Нидерландия е част от корпоративната култура

Много преди началото на епидемията дистанционната работа беше по-популярна в Нидерландия, отколкото в Германия. През май 2019 г. в страната влезе в сила закон за „балансиране на работата“. Вярно, че теоретично работодателят може да откаже на служителите да работят от дома си, но в такъв случай трябва да обоснове писмено своя отказ, за да има възможност такова решение да се обжалва пред съда. През юли действащият закон придоби по-рестриктивен характер – в полза на дистанционната работа.
В Нидерландия броят на служителите, които работят от къщи, е голям: според телевизия RTL Nieuws от началото на пандемията между 45% и 56 % от заетите работят дистанционно. Дори през лятото, когато имаше спад в броя на заразените, броят им достигаше около 35 %.
Според експертите, това се дължи на особената корпоративна култура в много нидерландски компании. В страната йерархията не е толкова подчертана и се разчита повече на доверието, вместо на контрола. Около 12 % от общия брой на заетите са дребни предприемачи или хора със свободни професии, които работят предимно от къщи.

В Швейцария дистанционната работа е въпрос на интерпретации

Отскоро хоум офисът е задължителен и в Швейцария. Дистанционната работа ще бъде в сила най-рано до края на февруари. Все пак формулировките в официалния документ дават възможности за интерпретации. Записано е, че решението да се работи от къщи зависи от вида дейност и трябва да бъде изпълнима с „разумни усилия“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0