Еврокомисарите ще бъдат посрещнати с девет протеста

За 11 януари сутринта е заявен протест в защита на Истанбулската конвенция, който ще се проведе в 11:00 часа пред Народното събрание, където пак дне

За 11 януари сутринта е заявен протест в защита на Истанбулската конвенция, който ще се проведе в 11:00 часа пред Народното събрание, където пак днес депутатите ще заседават за първи път през 2018 г.

Синдикална федерация на служителите в МВР също обяви, че ще протестира. Те планират да затворят новооткритото кръстовище на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и кръстовището на Орлов мост. Това ще стане между 16:30-17:00 часа. След това протестните действия ще продължат в 18:15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.

Исканията им са за увеличение от 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социалноизмерим показател и нов Закон за МВР.

Най-масови протести се очакват във връзка с решението на Министерския съвет да промени плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Еколози и граждани излизат на протест в защита на Пирин от 18:30 ч. Сбореният пункт е площад „Патриарх Евтимий“, като шествието ще премине по бул. „Левски“ и след това по бул. „Раковски“, за да завърши пред НДК. Техните искания са решението на Министерския съвет за НП „Пирин“ да бъде отменено.

Сдружението „Бъдеще за община Банско“ организира контрапротест, който е „за“ изграждането на втори лифт в курорта. Той ще започне от 18:00 ч. и ще премине по бул. „Витоша“ и ул. „Партиарх Евтимий“.

Около 19 ч. се очаква шествието да достигне крайната си цел – площад „Александър Невски”, където ще има концерт с участието на Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно със Skiller & Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.

Въвеждат се промени в движението в центъра на София, свързани с церемонията по откриването на Българското председателство на съвета на Европейския съюз (ЕС) и посещение на Колежа на членовете на Европейската комисия (ЕК).

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, превозващи участниците в мероприятията, както следва:

До отпътуване на делегациите на 12 януари 2018 г.: – на ул. „Ген. Гурко” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Кн. Александър І”.

До приключване на мероприятията 11 януари 2018 г.: – на ул. „Кн. Александър І” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”;

– на ул. „Аксаков” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Г.С.Раковски”;

– на ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”; – на ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Ген. Гурко”;

– на ул. „Славянска” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”;

– на ул. „Г.Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Иван Вазов”; – на ул. „Иван Вазов” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.

От 06.30 часа до приключване на събитията на 11 януари 2018 г.:

– на площад „Кн. Александър І”, срещу Национална художествена галерия;

– на пл. „Кн. Александър І” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Московска”.

От 17.30 часа на 11 януари 2018 г. са приключване на мероприятията на 12 януари 2018 г.:

– на ул. „Доспат” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”; . на ул. „Баба Неделя”;

– на ул. „Д-р Христо Стамболски”. Забранява се влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мероприятията, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, както следва:

От 08.00 часа до приключване на 11 януари 2018 г.:

– по ул. „Ген. Гурко” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Кн. Александър І”;

– по ул. „Кн. Александър І” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”;

– по ул. „Аксаков” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Г. С. Раковски”;

– по ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Цар Освободител”; – по ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Ген. Гурко”;

– по ул. „Славянска” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”;

– по ул. „Г.Бенковски” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Иван Вазов”; – по ул. „Иван Вазов” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”.

От 08.00 часа на 12 януари 2018 г. до приключване на мероприятията:

– по ул. „Доспат” между бул. „Витоша” и ул. „Баба Неделя”;

– по ул. „Баба Неделя”;

– по ул. „Д-р Христо Стамболски”.

За времето от 11.00 до 12.00 часа на 12 януари 2018 г. се закрива спирка с код 0395 (бул. „Черни връх“), под „Моста на влюбените”, след бул. „Черни връх”, посока бул. „България”.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възлови кръстовища за горепосоченото време и места.

Девет протеста ще посрещнат еврокомисарите при откриването на БГ председателството на ЕС. Това заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов на специален брифинг в НДК, заедно със зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев за мерките за сигурността около събитията по време на председателството.

По думите на Златанов всички те се в центъра на София и те всъщност много повече ще затруднят движението на гражданите, отколкото пристигането на делегациите и реорганизацията на движението заради това. Така в четвъртък сутринта ще има протест за Истанбулската конвенция, а всички останали между 17.00 и 20.30 часа на 11 януари, когато е ще е и официалното откриване в Народния театър.

Сред тях са и двамата протеста „за“ и „против“ изграждането на втори лифт в Банско. Наред с това има и планиран протест на полицаите, които искат 15 % скок на възнагражденията си. Златанов обясни, че вече са провеждали срещи с всички организатори на протестите и са съгласували маршрутите, сборните и крайни пунктове, така че да не пречат за предвижването на делегатите, които пристигат за откриването на БГ председателство и Колежа на еврокомисарите, който има общо заседание с кабинета на 12 януари.