Евродепутат: Турският президент Ердоган може да предизвика война на Балканите

В момента граници не съществуват и световният ред какъвто го познавахме, се разпада напълно Ердоган може да предизвика война на Балканите, зарад

В момента граници не съществуват и световният ред какъвто го познавахме, се разпада напълно

Ердоган може да предизвика война на Балканите, заради вътрешни проблеми в Турция, каза евродепутатът Ангел Джамбазки в студиото на „Събуди се“ по Нова тв.

През седмицата турският президент Реджеп Ердоган предупреди: „Гответе се за нова война”. В петък той за пореден път предупреди, че ако Турция отвори границите си за бежанците, Европа ще се сблъска с тежък проблем.

„Турският президент се опитва да възстанови под някаква форма едноличната авторитарна власт в Турция. Той ще се опита да предотврати създаването на кюрдска държава. В момента турските войски водят война на сирийска територия. Но там се преплетоха връзките му с американците в региона“, каза Джамбазки по повод думите на Бойко Борисов, че напрежението на Балканите расте.

Джамбазки коментира и случая „Скрипал“.  Според него така Великобритания измества проблеми, които има със Северна Ирландия.

„Премиерът на Великобритания постави ултиматум, руснаците поискаха доказателства. Но ултиматум може да постави и областният управител на Пернишко. Когато нещата на Острова не са добри, идва вариантът „Руска заплаха“, каза евродепутатът.

На въпрос дали идва студена война и къде сме ние в тази игра, Джамбазки каза:

„От поне 5 години светът се промени коренно от световния ред, който беше установен с границите от 1915 г., особено в нашата част. В момента всички тези граници не съществуват и световният ред какъвто го познавахме, се разпадна напълно”.

Той обаче не очаква голяма война. „По-скоро ще продължи да се развива тази несигурност, нестабилност и спорадични конфликти в Близкия изток и богатите на петрол полета – изключително важна за света зона”, каза още Джамбазки.